Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Μπισκοτοπιτάκια καρυδιού με καραμέλα

Υπέροχα μπισκότα με κάσιους, τυλιγμένα με τριμμένο καρύδι, με γέμιση καραμέλα γάλακτος, και γαρνιρισμένα με γλάσο σοκολάτας. Η συνταγή είναι παραλλαγή άλλης συνταγής, φτιαγμένη με την δική μου πινελιά, για καλύτερα ακόμα αποτελέσματα στη γεύση.
Για τη ζύμη μπισκότου: 
200 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρμ. κάσιους, ψιλοαλεσμένα, (σχεδόν σκόνη)
120 γρμ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, (lourpak. adoro, Χωριό κ.λ.π.)
150 γρμ. ζάχαρη
1 καλή πρέζα αλάτι
1 μεγάλο κρόκο αυγού
2 κουτ. σ. γάλα πλήρες
1 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας, ή λίγο άρωμα βανίλιας

Για την επικάλυψη:
1 ασπράδι αυγού
200 γρμ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη


Για την γέμιση καραμέλας: 
70 γρμ. μαλακές καραμέλες γάλακτος
30 γρμ. κρέμα γάλακτος

Για το γαρνίρισμα, γλάσο:
50 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο, ή μαύρη σοκολάτα υγείας
2 κουτ. σ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Μπισκότα:
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, και το αλάτι.
2. Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια-μεγάλη ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 2 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το γάλα, και τη βανίλια, και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
3. Μειώνουμε την ταχύτητα, και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού, εναλλάξ με τα ψιλοαλασμένα κάσιους. Ανακατεύουμε με το γάτζο να ενσωματωθούν.
4. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μία μεμβράνη, και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. και στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί, ή λαμαρίνα.
7. Χτυπάμε το ασπράδι σε ένα μπολ σε παχύρρευστη μαρέγκα. Βάζουμε τη ψιλοκομμένη καρυδόψιχα σε ένα ταψάκι, ή δίσκο.
8. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, περίπου 2.5 έως 3 εκ. διάμετρο. Τα βουτάμε στο ασπράδι αυγού, και στη συνέχεια τα ρολάρουμε στο ταψάκι με τα καρύδια.
9. Τοποθετούμε τα μπαλάκια στο ταψί με το χαρτί ψησίματος σε απόσταση 4 εκ. το ένα από το άλλο.
10. Με τον αντίχειρα, ή με κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως με ένα φελλό, ή με τον πάτο από ένα πολύ μικρό ποτηράκι, πιέζουμε στο κέντρο του κάθε μπαλάκι ζύμης, φτιάχνοντας ένα μικρό βαθούλωμα, (περίπου 2 εκ. σε διάμετρο, και 1 εκ. βάθος). Τα ψήνουμε για 16-18 λεπτά περίπου, να ροδίσουν.

Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε την καραμέλα.
Γέμιση καραμέλας:
1. Λιώνουμε προσεχτικά, και σε μέτρια θερμότητα, στο φούρνο μικροκυμάτων τις καραμέλες μαζί με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
2. Αφαιρούμε τα μπισκότα από το φούρνο, διορθώνουμε απαλά τυχόν προεξοχές στο χώρο της γέμισης, και γεμίζουμε κάθε μπισκότο, (στο βαθούλωμα), με 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζεστής καραμέλας. Πρέπει να είναι ζεστή, για να έχει την ρευστότητα, και να στρώσει ομοιόμορφα,
3. Τα τοποθετούμε σε σχάρα, και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Γαρνίρισμα, και ολοκλήρωση:
1. Σε ένα μικρό μπολ λιώνουμε προσεχτικά στο φούρνο μικροκυμάτων, τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος.
2. Ανακατεύουμε καλά, και με ένα πιρούνι ρίχνουμε το ζεστό γλάσο από ψιλά και ψιχαλιστά, επάνω σε κάθε μπισκότο. Αν θέλετε φτιάξτε ένα χωνάκι με χαρτί ψησίματος, βάλτε τη σοκολάτα μέσα, κόψτε λίγο την μύτη ώστε να ανοίξετε μία μικρή τρυπούλα, και τραβήξτε γραμμές με τη σοκολάτα επάνω στα μπισκότα.
3. Αφού κρυώσει και σφίξει το γλάσο, τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Διατηρούνται κλεισμένα σε μεταλλικό σκεύος, σε δροσερό, και ξηρό μέρος. Ή κλεισμένα καλά σε χάρτινο κουτί, στο ψυγείο.
Τεμάχια: 20 -22


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF