Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Μπισκοτοπιτάκια αμυγδάλου με καραμελωμένα φουντούκια

Μπισκότα αμυγδάλου, με γέμιση από καραμελωμένα φουντούκια, και επικάλυψη με σάλτσα καραμέλας. Μία δημιουργία από παραλλαγή βασικής συνταγής, με την δικιά μου πινελιά, ώστε να έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα σε γεύση και εμφάνιση.
Υλικά:

Για τη ζύμη πισκότου:
230 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου, (lourpak. adoro, Χωριό κ.λ.π.)
70 γρμ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
140 γρμ. ζάχαρη καστανή
ξίσμα από μισό πορτοκάλι
60 γρμ. αμυγδαλόψιχα ψιλοαλεσμένη, σχεδόν σκόνη
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση: 
30 γρμ. βούτυρο βιτάμ, λιωμένο
30 γρμ. καστανή ζάχαρη
1 αποξηραμένο σύκο, ψιλοκομμένο
50 γρμ. σιρόπι γλυκόζης
1 κρόκο μικρού αυγού
1/2 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας
50 γρμ. χοντροκομμένα καραμελωμένα φουντούκια*

Για την επικάλυψη, σάλτσα καραμέλας:
70 γρμ. ζάχαρη άχνη
15 ml νερό
60 ml κρέμα γάλακτος, (σε σημείο βρασμού)
1 κουτ. γλ. κοφτό, γλυκόζη
1/2 δόση βανίλιας, (κάψουλα) ή 1/2 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας
10 κόκκους αλάτι, (ελάχιστο, γι'αυτό γράφω κόκκους)
Εκτέλεση:

Ζύμη μπισκότου:
1. Χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα να αναμιχθούν καλά.
2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, και το ξύσμα πορτοκαλιού, χτυπώντας μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά.
3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και ρίχνουμε εναλλάξ την αμυγδαλόψιχα με το αλεύρι λίγο- λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
4. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη, και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.

Σημείωση:
Η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή, αν όμως παρα είναι, προσθέστε εαν χρειαστεί λίγο γάλα.

Καραμελωμένα φουντούκια:
1. Χοντροκόβουμε στο μούλτι τα φουντούκια.
2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 40 γρμ. ζάχαρη με τα φουντούκια, και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, και ανακατεύουμε συνέχεια να καλυφθούν τα φουντούκια, αλλά να μείνουν όσο μπορούμε χωρισμένα μεταξύ τους. Προσοχή να μην την κάψουμε και πικρίσει.
3. Κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά, και τα αδειάζουμε σε ένα ταψί. Ανακατεύουμε λίγο να κρυώσουν και να παραμείνουν χωρισμένα σε κομματάκια τα φουντούκια, και όχι μία μπάλα.
4. Όταν κρυώσουν καλά, αν χρειαστεί τα χωρίζουμε, ή τα σπάμε, όσο μπορούμε σε κομματάκια. Περίπου σε μέγεθος ολόκληρου φουντουκιού το πολύ.

Γέμιση:
1. Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, τον κρόκο, και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.
2. Προσθέτουμε, και ανακατώνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια.

Επικάλυψη, σάλτσα καραμέλας:
1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία στο φουλ, και βράζουμε το σιρόπι χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα, (μην το σκουρίνετε πολύ, διότι θα καεί και θα πικρίσει).
2. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά, την καυτή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας αργά, (προσοχή!!! σιγά-σιγά και προσεχτικά μην καείτε, διότι φουσκώνει και πιτσιλάει). Ανακατεύουμε καλά, και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Το βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά.
3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε τη γλυκόζη, και την βανίλια. Ανακατεύουμε πολύ καλά, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Αν σε περίπτωση έχει πήξει πολύ, το αραιώνουμε με ελάχιστη κρέμα γάλακτος, (ανάλογα), ζεσταίνοντας το σε φωτιά.

Σημείωση: Αν τυχόν σας κάνει μικρά μπαλάκια (κόμπους) η καραμέλα, σουρώστε την όπως είναι ζεστή, με ένα ψιλό μεταλλικό σουρωτήρι.
Ολοκλήρωση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
2. Στρώνουμε σε λαμαρίνα ή ταψί, ένα χαρτί ψησίματος. Παίρνουμε λίγη ζύμη, και την πλάθουμε σε μπαλάκι μεγέθους 2,5 έως 3 εκ. διάμετρος περίπου.
3. Τοποθετούμε τα μπαλάκια στο ταψί σε απόσταση 4 εκ. το ένα με το άλλο.
4. Με τον αντίχειρα, ή με κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως ένα μεγάλο φελλό, ή τον πάτο ενός μικρού ποτηριού, πιέζουμε στο κέντρο του κάθε μπαλάκι ζύμης, φτιάχνοντας ένα μικρό βαθούλωμα, (περίπου 2 εκ. σε διάμετρο, και 1 εκ. βάθος).
5. Γεμίζουμε κάθε βαθούλωμα με λίγο από το μείγμα γέμισης.
6. Ψήνουμε τα μπισκότα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, περίπου 16-18 λεπτά.
7. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς, και τα τοποθετούμε επάνω σε σχάρα.
8. Ρίχνουμε από ψιλά, και ψιχαλιστά με ένα πιρούνι, λίγη ζεστή σάλτσα καραμέλας. (Πρέπει να είναι ζεστή για να έχει την ανάλογη ρευστότητα που χρειάζεται για να τρέξει. Αν θέλετε φτιάξτε ένα χωνάκι με χαρτί ψησίματος, βάλτε την καραμέλα μέσα, κόψτε λίγο την μύτη ώστε να ανοίξετε μία μικρή τρυπούλα, και τραβήξτε γραμμές με την καραμέλα επάνω στα μπισκότα.
9. Αφού στραγγίξουν λίγο, τα τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Διατηρούνται κλεισμένα σε μεταλλικό σκεύος, σε δροσερό, και ξηρό μέρος. Ή κλεισμένα καλά σε χάρτινο κουτί, στο ψυγείο.
Τεμάχια: 20 -22


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF