Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Μπισκότα σαβαγιάρ

Εύκολα νόστιμα, και αγνά σπιτικά μπισκότα σαβαγιάρ. Για κάθε χρήση.
Υλικά: για 50-60 μπισκότα
4 αυγά χωριστά κρόκοι - ασπράδια
100 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
65 γρμ. ζάχαρη άχνη, και επιπλέον για πασπάλισμα
1 βανίλια

Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Όταν σφίξουν αρκετά ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μία σφιχτή, γυαλιστερή μαρέγκα.
2. Τοποθετούμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο μπολ.
3. Στον ίδιο κάδο του μίξερ χωρίς να τον καθαρίσουμε, χτυπάμε τους κρόκους με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αποκτήσει την υφή κρέμας.
4. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη μαρέγκα, και την ρίχνουμε μέσα στους κρόκους, χτυπώντας λίγο για να αφρατέψει το μείγμα.
5. Προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων, στο μπολ με την υπόλοιπη μαρέγκα. Με μία σπάτουλα ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα. Ρίχνουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο, και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα μαρίζ.
6. Βάζουμε το μείγμα σε σακούλα κορνέ ζαχαροπλαστικής με ίσιο στόμιο διαμέτρου 1εκ.
7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
8. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί, και σχηματίζουμε όσο μπορούμε ομοιόμορφα δάχτυλα μήκους 5 εκ. και πλάτους 1.5 εκ. αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
9. Πασπαλίζουμε τα μπισκότα με άχνη ζάχαρη, περιμένουμε 15-20 δευτερόλεπτα να την αποροφίσουν λίγο, και ξαναπασπαλίζουμε και δεύτερη φορά με άχνη ζάχαρη. Με την πρώτη φορά δημιουργείται μία κρούστα πάνω στα μπισκότα, και με τη δεύτερη φορά επιτυγχάνουμε τη ζαχαρένια όψη στα μπισκότα μας.
10. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο, και τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά, να πάρουν ένα πολύ ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, και τα αφήνουμε μέσα στο ταψί για 1-2 λεπτά να κρυώσουν και να σκληρύνουν λίγο.
11. Τα βγάζουμε προσεχτικά με μία σπάτουλα και τα τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούνται για αρκετό καιρό κλεισμένα ερμητικά σε μεταλλικό σκεύος, σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Σημείωση:
Εκτός από το να τα χρησιμοποιήσουμε για κάποιο γλυκό, τρώγονται και σκέτα πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη άχνη, με το τσάι μας, τον καφέ μας, στο γάλα.
Μπορούμε επίσης, να τους δώσουμε όποιο σχήμα θέλουμε, οβάλ, στρογγυλά, κ.λ.π.. ανάλογα τη χρήση τους. Το συγκεκριμένο σχήμα, είναι περισσότερο για τιραμισού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF