Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Σοκολατάκια Pan

Σοκολατάκια Pan, με ινδοκάρυδο και καραμέλα. Ένας γλυκός πειρασμός για μικρούς και μεγάλους... Και ποιος θα έλεγε όχι σε ένα υπέροχο, αρωματικό, γευστικό, μαλακό σοκολατάκι με γέμιση καραμέλας. Τη συνταγή την σκέφτηκα τρώγοντας... μία σοκολάτα γάλακτος με καραμέλα... Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη συνταγή μου, και περιμένω εντυπώσεις... Η φώτο είναι ενδεικτική.

Υλικά:

Για τα σοκολατάκια:
200 γρμ. σάλτσα καραμέλας (ακολουθεί συνταγή)
50 γρμ. τριμμένη καρύδα (ινδοκάρυδο)
200 γρμ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη στο μούλτι
200 γρμ. φουντούκια ψιλοκομμένα στο μούλτι
80 γρμ. νιφάδες ρυζιού (αν είναι με σοκολάτα δεν μας πειράζει)
1-2 κουτ. σ. μέλι

Επικάλυψη:
300 γρμ. μαύρη κουβερτούρα 35% κακάο τεμαχισμένη
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σ. ουίσκι

Σάλτσα καραμέλας:
130 γρμ. ζάχαρη
120 ml κρέμα γάλακτος, καυτή σε σημείο βρασμού
1 κουτ. γλ. γλυκόζη
1 κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας carte d'or
1 τσιμπιά αλάτι

Εκτέλεση:

Καραμέλα:
1. Σε μια αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε την ζάχαρη, και σε μέτρια, έως δυνατή φωτιά αφήστε να λιώσει η ζάχαρη χωρίς να την ανακατέψτε. Ψήστε την έως ότου πάρει ένα μέτριο χρυσό χρώμα. Μην το σκουρίνετε πολύ, διότι θα καεί και θα πικρίσει.
2. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και ρίξτε αμέσως την καυτή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας αργά, (προσέξτε, σιγά-σιγά και προσεχτικά διότι φουσκώνει) Ανακατέψτε καλά, και τοποθετήστε το σε χαμηλή φωτιά. Βάλτε το ξανά στη φωτιά, και μαγειρέψτε το ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά.
3. Κατεβάστε το από τη φωτιά, και προσθέστε την γλυκόζη, και το σιρόπι καραμέλας, ανακατέψτε πολύ καλά, και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Θα πρέπει όταν κρυώσει να είναι αρκετά πηχτή, αλλά μαλακιά μάζα. Όχι όμως σκληρή σαν καραμέλα.

Προεργασία:

1) Μείγμα Α.
Ανακατέψτε το καρύδι με το φουντούκι καλά. Πάρτε 150 γρμ. από την ποσότητα, και βάλτε την στην άκρη.

2) Μείγμα Β.
1. Ζεστάνετε λίγο το μέλι μέσα σε ένα μπρίκι, να ρευστοποιηθεί. Αν οι νυφάδες ρυζιού είναι μεγάλες, κοπανίστε τις λίγο στο γουδί.
2. Ανακατέψτε τώρα το μείγμα Α, καρύδι-φουντούκι με την καρύδα, και τις νυφάδες ρυζιού, και προσθέστε το μισό μέλι. Ανακατέψτε καλά, καλά, να πάει το μέλι παντού. Ρίξτε και το υπόλοιπο μέλι, (εδώ θα πρέπει να προσέξουμε αν θέλει το υπόλοιπο μέλι, δηλαδή, θα πρέπει τα υλικά ίσα να στέκονται ενωμένα μεταξύ τους με το μέλι, και όχι να "βγαίνει" το μέλι απ' έξω. Οπότε βάζουμε λίγο, λίγο το μέλι, ή μπορεί να χρειαστεί και πάρα πάνω...)

Συναρμολόγηση υλικών:1. Με ένα κουταλάκι πάρτε μία μικρή ποσότητα καραμέλας, σε μέγεθος φουντουκιού περίπου, και ρίξτε την στο μείγμα Α, καρύδι-φουντούκι που κρατήσατε. Απαλά κυλήστε το μέσα στο μείγμα να καλυφθεί καλά με το μείγμα, ώστε να μπορείτε άνετα να το πιάσετε με το χέρι.
2. Πάρτε μία ποσότητα από το μείγμα Β, περίπου μισή κουταλιά σούπας, (αυτό το κανονίζετε εσείς στο πόσο μεγάλα σοκολατάκια θέλετε να κάνετε) κάντε το μπαλάκι, βάλτε το στην παλάμη σας, και με το δάχτυλό σας ζουλίξτε το κάνοντας μία μικρή λακκούβα, τόση, ώστε να χωράει το μπαλάκι καραμέλας.
3. Βάλτε το μπαλάκι καραμέλας μέσα στη λακουβίτσα, και φτιάξτε άλλο ένα παρόμοιο μπαλάκι με την λακουβίτσα, και σκεπάστε την καραμέλα. Πλάστε το ελαφρά σε μπαλάκι να κολλήσουν μεταξύ τους οι ζύμες. Κάντε τα πλακουτσά, ή ορθογώνια, ή τετράγωνα, δώστε εσείς το σχήμα που θέλετε.
4. Τελειώστε με την ίδια διαδικασία τα υλικά σας.

Ολοκλήρωση:
1. Βάλτε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί να λιώσει. Ρίξτε το ουίσκι χλιαρό ανακατεύοντας, σταγόνα-σταγόνα θα έλεγα για να μην πήξει η σοκολάτα, και μετά το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε απαλά, να μην δημιουργήστε φουσκάλες, έως ότου ενσωματωθεί καλά το ελαιόλαδο. Κρατήστε την σε θερμοκρασία 40-45 βαθμούς περίπου, όχι καυτή.
2. Τοποθετήστε πάνω σε μεγάλο πιρούνι, (δίχαλη πιρούνα) ένα σοκολατάκι, και βουτίξτε το στην σοκολάτα. Αφήστε 1 δευτερόλεπτο να σουρώσει, και τοποθετήστε το προσεχτικά πάνω σε λαδόκολλα.
3. Αφήστε τα να κρυώσει η σοκολάτα και να σφίξει εντελώς. Ή τοποθετήστε τα για λίγο στο ψυγείο.
4. Αφαιρέστε τυχόν περιττή σοκολάτα που έμεινε γύρω-γύρω, και διατηρήστε τα κλειστά σε ένα κουτί, σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Μυστικά:
Η ποσότητα της κουβερτούρας δεν είναι ακριβές, διότι παίζεται στο πόση θα καταναλώσετε με το βούτηγμα που θα κάνετε στα σοκολατάκια, ή το μέγεθος που θα τους δώσετε. Οπότε ας έχετε παραπάνω σοκολάτα, και αν χρειαστείτε λιώνετε κι άλλη.
Μπορείτε να τα τυλίξετε σε χαρτάκια για σοκολατάκια, ή σε αλουμινόχαρτο.
Ακόμα αν θέλετε λιώστε λίγη λευκή κουβερτούρα, και τραβήξτε μερικές γραμμές επάνω, για να τους δώσετε καλύτερη όψη.
Ρίξτε μέσα στην μισή λιωμένη μαύρη κουβερτούρα λίγη λευκή, αναλογία 4:1, ώστε να έχετε μισά σοκολατάκια μαύρης σοκολάτας, και μισά πιο ανοιχτόχρωμα. Δημιουργείστε ποικιλίες χρωμάτων και σχεδίων με την δική σας φαντασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF