Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Cheesecake oreo με σάλτσα espreso

Cheesecake oreo με σάλτσα espreso. Είναι με βάση μπισκότου oreo, με μία στρώσει σοκολάτα γκανάζ, κρέμα εσπρέσο, και επικάλυψη με σάλτσα εσπρέσο και τριμμένα μπισκότα oreo. "Τα λόγια είναι περιττά", λέει ένα τραγούδι. Όντως τα λόγια είναι περιττά για αυτή τη συνταγή. Απλά δοκιμάστε την, και θα δείτε. Η φώτο είναι ενδεικτική, προσωρινά.
Υλικά:

Για το μπισκότο oreo:
300 γρμ. μπισκότα oreo με γέμιση λευκής κρέμας, τριμμένα σε σκόνη
80 γρμ. βούτυρο βιτάμ λιωμένο

Για την γκανάζ:
250 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
1 κουτ. σ ουίσκι

Για την κρέμα espreso:
170 γρμ. ζάχαρη άχνη
500 γρμ. τυρί κρέμα (τύπου philadelphia)
400 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, (χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή)
10 γρμ. φύλλα ζελατίνα
1 1/2 κουτ. γλ. νες καφέ σκόνη

Για τη σάλτσα espreso:
80 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
160 γρμ. νερό
1 έτοιμο διπλό espreso, ή 1 1/2 κουτ. γλ. σκόνη νες καφέ
1 βανίλια
30 γρμ. γλυκόζη
2,5 γρμ. φύλλο ζελατίνας

Εκτέλεση:

Βάση μπισκότου:
1. Βάζουμε τα μπισκότα oreo στο μούλτι, και τα κάνουμε σκόνη. Τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
2. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί με τα μπισκότα.
3. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα με τσέρκι 26 cm. και το στρώνουμε καλά, πατώντας το με ένα κουτάλι, ή με ένα φαρδύ ποτήρι, να κάτσει το μείγμα και να γίνει συμπαγές.
4. Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά το βούτυρο.

Γκανάζ:
1. Βάζουμε την κρέμα στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
2. Βάζουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα σε ένα μπολ, και ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη σοκολάτα. Αφήνουμε 1 λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει καλά η σοκολάτα. Προσθέτουμε και το ουίσκι ανακατεύοντας, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα espreso:
1. Βάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό να μαλακώσει.
2. Διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι του καφέ ζεστό γάλα, ή κρέμα γάλακτος, την ζελατίνη, αφού την στίψουμε καλά, και τον νες καφέ.
3. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, με το τυρί κρέμα, για 2-3 λεπτά. Σταδιακά ρίχνουμε τη μισή κρέμα γάλακτος, (χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή) την λιωμένη ζελατίνη-καφέ, και τέλος την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.

Σάλτσα espreso:
1. Σε ένα μπολάκι με κρύο νερό, μουσκεύουμε τη ζελατίνα.
2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, και το νες καφές, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη.
3. Προσθέτουμε την ζελατίνα, αφού την στίψουμε καλά, και ανακατεύουμε να λιώσει.
4. Προσθέτουμε τη γλυκόζη, και την βανίλια, και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά.
5. Το βάζουμε για πολύ λίγο στην κατάψυξη να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς, και να γίνει σαν ρευστό ζελέ. (προσοχή δεν το παγώνουμε).

Ολοκλήρωση:
1. Ρίχνουμε την κρύα γκανάζ πάνω στη βάση μπισκότου. Το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει η κρέμα γρήγορα, (περίπου 1 ώρα).
2. Αφού ετοιμάσαμε την κρέμα, την αδειάζουμε επάνω στη γκανάζ, και την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες να παγώσει γρήγορα.
3. Αφαιρούμε προσεχτικά το τσέρκι από το γλυκό, και το βάζουμε σε δίσκο, ή πιατέλα.
4. Ανακατεύουμε λίγο την παγωμένη σάλτσα να μαλακώσει, και την αδειάζουμε πάνω στην παγωμένη επιφάνεια του cheesecake, φροντίζοντας να στρώσει ομοιόμορφα, και να πάει παντού.
5. Πασπαλίζουμε ελάχιστο χοντροτριμμένο μπισκότο oreo, και το τοποθετούμε στο ψυγείο, να παγώσει καλά η σάλτσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF