Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τούρτα σοκολάτα - μπανάνα, με μπισκότο

Άλλη μία τούρτα σοκολάτα - μπανάνα. Τώρα με έναν διαφορετικό τρόπο παρασκευής, και βάση από τραγανό μπισκότο φουντουκιού, με επικάλυψη γλάσου σοκολάτας γάλακτος. Η φώτο είναι ενδεικτική.

Υλικά: Για τσέρκι 26 εκ. για τη βάση και τούρτα, και 22 εκ. για την κρέμα μπανάνα

Για τη βάση μπισκότου:
25 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρμ. φουντούκια σε σκόνη (αλεσμένα στο μπλέντερ)
60 γρμ. ζάχαρη άχνη
25 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 ασπράδια αυγού

Για την κρέμα σοκολάτας:
300 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη
290 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα μπανάνας:
100 γρμ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή
120 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
70 γρμ. ψίχα από αρκετά γινωμένες μπανάνες
40 γρμ. κρέμα γάλακτος
25 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
2 γρμ. φύλλο ζελατίνας

Για το γλάσο σοκολάτας γάλακτος:
200 γρμ. κουβερτούρα γάλακτος τεμαχισμένη
180 γρμ. γρέμα γάλακτος
20 γρμ. βούτυρο
1 κουτ. σ. ουίσκι

Εκτέλεση:

Βάση μπισκότου:
1. Βάζουμε τα φουντούκια στο μπλέντερ και τα κάνουμε σκόνη. (προσοχή μην τα δουλέψετε πολύ ώρα, διότι θα γίνουν πάστα)
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε με τη σκόνη φουντουκιού.
3. Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα, και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
4. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε λαμαρίνα, ή ταψί, που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, φτιάχνοντας ένα δίσκο ελάχιστα μεγαλύτερο από 26 εκ.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 15-20 λεπτά.
6. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και με το τσέρκι που θα χρησιμοποιήσουμε για την τούρτα, το κόβουμε ακριβώς στην διάμετρό του, 26 εκ.

Κρέμα μπανάνας:
1. Βάζουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό να μουσκέψει.
2. Χτυπάμε τα 100 γρμ. κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, σε αρκετά παχύρρευστη μορφή.
3. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη λευκή σοκολάτα.
4. Ζεσταίνουμε τα 40 γρμ. κρέμα γάλακτος, και λιώνουμε καλά την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε πρώτα καλά. Την ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα, και ανακατεύουμε καλά.
5. Πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ, και τις ρίχνουμε στη σοκολάτα διαδοχικά, ανακατεύοντας με μία πλαστικιά σπάτουλα.
6. Προσθέτουμε διαδοχικά και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με την σπάτουλα, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
7. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα τσέρκι 22 - 23 εκ. διαμέτρου, και την τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει αρκετά, ώστε να πιάνεται άνετα με τα χέρια.

Κρέμα σοκολάτας:
1. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, και την ρίχνουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα.
2. Αφήνουμε να κρυώσει, και να κατέβει κάτω από τους 40 βαθμούς.
3. Αφού κρυώσει, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.

Γλάσο σοκολάτας:
1. Σε κατσαρόλα φέρνουμε την κρέμα γάλακτος σε σημείο βρασμού.
2. Ρίχνουμε το ουίσκι, ανακατεύουμε, και την αδειάζουμε στην τεμαχισμένη σοκολάτα. Αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα, και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα.
3. Προσθέτουμε και το βούτυρο να λιώσει καλά.

Ολοκλήρωση:
1. Βάζουμε το μπισκότο στη φόρμα με το τσέρκι.
2. Με την βοήθεια ενός φλόγιστρου, ή και με το πιστολάκι των μαλλιών, ξεφορμάρουμε την κρέμα μπανάνας. Την πιάνουμε με τα χέρια, και την τοποθετούμε στο κέντρο, επάνω στο μπισκότο.
3. Αδειάζουμε όλη την κρέμα σοκολάτας μέσα στη φόρμα, και την ισιώνουμε. Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 2 ώρες να παγώσει αρκετά.
4. Με την βοήθεια του φλόγιστρου, αφαιρούμε το τσέρκι από την φόρμα, και τοποθετούμε το γλυκό επάνω σε σχάρα που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα ταψί.
5. Αδειάζουμε το ζεστό γλάσο σοκολάτας επάνω στο παγωμένο γλυκό, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια, και τα πλαϊνά του γλυκού.
6. Αφήνουμε 2 λεπτά να στραγγίξει, και το τοποθετούμε επάνω σε δίσκο. Το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να παγώσει, και να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
7. Διακοσμούμε με κερασάκια, ροκανίδια λευκής, ή μαύρης σοκολάτας, ή με ότι άλλο διαθέτουμε, και μας αρέσει.


3 σχόλια:

  1. Την έφτιαξα και βγήκε πολύ νόστιμη!!!! Ευχαριστώ για την ωραία συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αγαπητή μου giota που σου πέτυχε και έμεινες ευχαριστημένη από την συνταγή μου. Να είσαι καλά κα να έχειςι πάντα γλυκές επιτυχίες...

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα!Εφτιαξα την κρεμα μπανανας για να την χρησιμοποιησω σε γεμιση τουρτας με σοκολατενιο παντεσπανι.Καταπληκτικη και γεματη γευση, αλλα νομιζω οτι δεν θα ταιριαζει με παντεσπανι.Θα μπορουσα να κανω καποια αλλαγη ωστε να μπορουσα τελικα να την συνδυασω με σοκολατενιο παντεσπανι? Εαν μειωσω την ποσοτητα της σοκολατας θα βγει οκ? Σε ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF