Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Υπέροχη σπιτική μαρμελάδα. Με διαλεγμένα πορτοκάλια από εσάς τους ίδιους, και φτιαγμένη με τα χεράκια σας, χωρίς συντηρητικά, και περιττές χημικές προσθέσεις. Διαβάστε προσεχτικά τις σημειώσεις στο τέλος.

Υλικά:
1 κιλό καθαρισμένα πορτοκάλια, σάρκα
και τις φλούδες λεπτοκομμένες
ζάχαρη ανάλογα με την ποσότητα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
1. Διαλέγετε φρέσκα γλυκά, και ώριμα μυρωδάτα πορτοκάλια, λεπτόφλουδα. Αν είναι ξινά, θα μας βγει και ξινή η μαρμελάδα. Τα πλένουμε καλά.
2. Αν έχετε ιδικό εργαλείο για αυτή τη δουλειά, χρησιμοποιήστε το. Διαφορετικά με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρείτε την εξωτερική φλούδα σε κάθετες λωρίδες, και τις βάζετε σε μπολ με νερό. Κατόπιν με ένα ψαλιδάκι κόβετε τις φλούδες σε πολύ λεπτά κομματάκια, και σε 2 εκ. μήκος περίπου. Κόβοντας τις ξαναβάζετε στο νερό για να μην ξεραθούν.
3. Βάλτε αρκετό νερό σε μία κατσαρόλα, και βράστε τις για 3 λεπτά από τη στιγμή που το νερό κοχλάζει. Σουρώστε τις, ξεβγάλτε τις με καθαρό νερό, ξαναβάλτε νερό στη κατσαρόλα, και ξαναβράστε τις για 2 λεπτά. Δοκιμάστε να δείτε πόση σπιρτάδα, και πικρίλα έχουν. Αυτή η σπιρτάδα θα παραμείνει στη μαρμελάδα. Αν είναι έντονη, ξανακάντε την διαδικασία βρασίματος άλλη μία φορά. Θα πρέπει να είναι μαλακές, και να κόβονται εύκολα με το δάχτυλο, σχεδόν να λιώνουν. Όταν πέσει η ζάχαρη θα σφίξουν, οπότε θα είναι και σκληρές στο φάγωμα. Σουρώστε τις, και αφήστε τις στην άκρη.
4. Αφαιρέστε το πάνω και το κάτω μέρος του πορτοκαλιού, και αφαιρέστε και την άσπρη φλούδα εντελώς, έως τη σάρκα του πορτοκαλιού. Αν μείνει λευκή φλούδα, θα πικρίζει η μαρμελάδα.
5. Κόψτε τα κάθετα στα τέσσερα, και αφαιρέστε τις εσωτερικές ίνες και τα κουκούτσια αν υπάρχουν. Κόψτε το κάθε κομμάτι σε μικρά-μικρά κομματάκια, μαζεύοντας και τους χυμούς.
6. Μετρήστε με μία κούπα την ποσότητα, μαζί και τις κομμένες φλούδες, και προσθέστε την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη, και λίγο παραπάνω θα έλεγα, (ποσότητα, και όχι βάρος) βάλτε το σε μία κατσαρόλα, και τοποθετήστε την σε δυνατή φωτιά να βράσει. Μόλις πάρει βράση,  (αν θέλετε με το εργαλείο του πουρέ λιώστε λίγο τα πορτοκάλια, ή με το ραβδομπλέντερ), χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια, και βράστε για 30 με 40 λεπτά περίπου να δέσει η μαρμελάδα, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα. Το δέσιμο το κανονίζετε εσείς πόσο την θέλετε. Υπόψιν ότι κρυώνοντας θα σφίξει περισσότερο.
7. Κατεβάστε την από τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα, και αφήστε την μέχρι την επόμενη μέρα.
8. Αν η μαρμελάδα την επόμενη είναι ικανοποπιητική στο δέσιμο, βάλτε την στη φωτιά να φτάσει σε σημείο βρασμού, κατεβάστε την και αδειάστε τη μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, καυτά όπως είναι από την αποστείρωση, μέχρι επάνω, αφήνετε το πολύ 1 εκατοστό κενό.
9. Κλείστε τα καλά με το καπάκι, και τοποθετήστε τα ανάποδα να κρυώσουν εντελώς.
10. Αν δεν έχει δέσει αρκετά, τότε βράστε την για λίγα λεπτά, ανάλογα με το πόσο δέσιμο θέλει, και ολοκληρώστε με την παραπάνω διαδικασία κονσερβοποίησης.
Σημείωση: 
Χρησιμοποιήστε γάντια για το γέμισμα των βάζων, για να μην καείτε.
Η γνώμη μου είναι, και μετά από δοκιμή, να μην βάζετε τα πορτοκάλια στο μούλτι και να τα πολτοποιείτε, διότι έτσι βγάζουν πολλά υγρά, και δεν δένει εύκολα η μαρμελάδα. Οπότε μετά θα πρέπει να προσθέσουμε ζάχαρη, και θα έχουμε στο τέλος μαρμελάδα με αρκετό πηχτό σιρόπι, που θα μοιάζει περισσότερο με γλυκό κουταλιού, παρά με μαρμελάδα. Αν έχετε χρησημοποιήστε το ραβδομπλέντερ μετά από 10 λεπτά βράσιμο. Σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν θα ρίξετε τις λεπτές φλούδες στην αρχή, θα τα πολτοποιήσετε πρώτα, και μετά θα τις ρίξετε, διότι με το ραβδομπλέντερ, ή το εργαλείο του πουρέ, θα διαλυθούν και δεν θα έχουμε τις ολόκληρες ωραίες φλουδίτσες στην μαρμελάδα μας.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και τα πορτοκάλια στο πόσο γρήγορα θα δέσει η μαρμελάδα. Είναι πορτοκάλια τα οποία είναι ο χυμός τους εντελώς νερό, και πορτοκάλια που έχουν παχύρρευστο χυμό, και αρκετή "ψίχα", αυτά τα πορτοκάλια είναι ιδανικά, και θα δέσει αμέσως η μαρμελάδα. Μου έτυχε δύο φορές, ενώ την πρώτη φορά είχα δικά μου ωραία πορτοκάλια, έδεσε σε 30 λεπτά. Τις άλλες δύο φορές αγόρασα πορτοκάλια, και με την ίδια διαδικασία, την μία φορά δεν έδενε με τίποτα, και αναγκάστηκα και αφαίρεσα υγρά, και την δεύτερη έδεσε σε 2 ώρες ακριβώς... Με ταλαιπώρησε αφάνταστα, άσε που παράβρασε, και σκούρινε λίγο παραπάνω... Οπότε εδώ θέλαμε αρκετή ζάχαρη παραπάνω...
Προσοχή λοιπόν στα πορτοκάλια, και μην είσαστε σίγουροι ότι θέλει ίσα ποσότητα πορτοκάλια, ίσα ζάχαρη.

Μυστικό:
Σφήνωσαν αρκετά τα καπάκια, και δεν σας ανοίγουν τα βάζα? Χτυπήστε το καπάκι ελαφρά γύρω-γύρω στο πλάι, με μία ξύλινη λαβή, ενός μεγάλου μαχαιριού. Θα ξεβιδώσει αμέσως...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF