Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ζελέ επικάλυψης ουδέτερο

Διάφανο ζελέ για επικάλυψη προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Είναι ένα ζελέ ουδέτερο σε γεύση, και το χρησιμοποιούμε για να επικαλύπτουμε ιδιαιτέρως φρέσκα φρούτα για διακόσμηση γλυκών, και να τους δίνει γυαλάδα και φρεσκάδα. Μπορούμε όμως και να το χρωματίσουμε, ώστε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν επικάλυψη σε τούρτες, πάστες, τάρτες κ.λ.π. Το ζελέ αυτό παραμένει αρκετά παχύρρευστο, και δεν πήζει αρκετά.
Υλικά:
200 γρμ. νερό
200 γρμ. ζάχαρη
60 γρμ. γλυκόζη
2 - 3 σταγόνες λεμονιού
2 φύλλα ζελατίνης (3,2 γρμ. περίπου)

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό να μουσκέψει.
2. Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε στη φωτιά,  και τα ανακατεύουμε
ώσπου να αρχίσει να βράζει. Αφήνουμε να βράσει μισό λεπτό, και προσθέσουμε τη γλυκόζη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
3. Στραγγίζουμε καλά τα 2 φύλλα ζελατίνης, τα ρίχνουμε στο σιρόπι και ανακατεύουμε.
4. Προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού, σβήνουμε το μάτι, και το αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό επάνω στο μάτι ανακατεύοντας αργά.
5. Αποσύρουμε απ' τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει, και το βάζουμε σε ένα βαζάκι.
6. Το τοποθετούμε στο ψυγείο να ζελεδοποιηθεί, και να πάρει τη σωστή του πηκτικότητα.
Περίπου μετά από 2 ώρες είναι έτοιμο. Διατηρείται πολύ καιρό, αν το φυλάξουμε με σωστές συνθήκες.
Tips:
1) Αν το θέλουμε πιο πηχτό για ιδιαίτερες χρήσεις, τότε προσθέτουμε μισό φύλλο, και λιγότερο, ζελατίνη.
2) Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε μεγάλες επιφάνειες, τότε καλό θα ήταν να μην το αφήσουμε να παγώσει αρκετά, ώστε να μπορούμε να το απλώσουμε πιο άνετα. Κατόπιν το παγώνουμε να έρθει στη σωστή πηκτικότητα.
Βασικά μπορούμε να το διαχειριστούμε όπως εμείς θέλουμε, απλά την κατάλληλη ώρα.
3) Αν μετά πό μερικές μέρες στο ψυγείο, έχει ζελεδοποιηθεί αρκετά, ζεσταίνουμε ελαφρώς σε μπεν μαρί την ποσότητα που θέλουμε, και αφού το χρησιμοποιήσουμε, το ξαναπαγώνουμε
4) Ζελατίνη χρησιμοποιούμε το φακελάκι των σούπερ μάρκετ των 10 γρμ. που έχει 6 φύλλα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα άλλου μεγέθους, ζυγίστε 3,2 γρμ.


40 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, πρέπει να κάνω μια τούρτα για την κόρη μου με καταρράχτη. Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να μου λύσετε δύο απορίες.Το συγκεκριμένο ζελέ θα μπορεί να σταθεί στα κάθετα τοιχώματα ή θα ρέει; Και επίσης επειδή η τούρτα θα μείνει αρκετή ώρα εκτός ψυγείου, το ζελέ θα κρατήσει την πυκνότητά του;
    Ευχαριστώ πολύ,
    Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Λίγο δύσκολο να σε βοηθείσω στην πρώτη σου ερώτηση, δεν το έχω δοκιμάσει. Λογικά με το βάρος του, και την ρευστότητα που έχει, φοβάμαι ότι δεν θα σταθεί για πολύ ώρα, έως καθόλου.Αν το κάνουμε πιο σφιχτό, δεν θα είναι εύκολο να απλωθεί, αλλά και πάλι φοβάμαι το βάρος του.
      Όσο για την δεύτερη ερώτηση, δεν υπάρχει πρόβλημα, θα κρατήσει για πολύ ώρα, αν η τούρτα είναι καλά παγωμένη. Όχι όμως σε δωμάτιο με υψηλή θερμοκρασία καλοριφέρ, έτσι? Τότε ούτε και η τούρτα θα κρατήσει...

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
      Καλή συνέχεια...

      Διαγραφή
    3. Θα ήθελα να πω πως το ζελέ ήταν φοβερό. Η συνταγή όπως είναι, είναι φοβερή για επίπεδες επιφάνειες.
      Για τον καταρράχτη μείωσα το νερό και και τη ζάχαρη στο μισό και τελικά "έκατσε" μια χαρά πάνω σε ζαχαρόπαστα. Απλώς πρέπει να παρακολουθείς την πυκνότητα και να το στρώσεις την κατάλληλη στιγμή. Ήταν η μοναδική συνταγή που με ικανοποίησε πλήρως.
      Ευχαριστώ πολύ,
      Αγγελική

      Διαγραφή
    4. Χαίρομαι!! ειληκρινά χαίρομαι που ικανοποιήθηκες και μπόρεσες και έκανες αυτό που ήθελες, και σε βοήθησε η συνταγή μου. Μπράβο, και σε ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου.

      Διαγραφή
  2. Αν το βάλω σε ακτινιδιο θα μπορέσει να σταθεί ?? Αλλα ζελέ δεν μπορούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κείτα, το ζελέ αυτό το έχω φτιάξει για αυτή τη δουλειά. Τώρα δεν το έχω δοκιμάσει σε κάθε είδος, για να ξέρω. Λογικά θα στέκεται.Τώρα αν θες να σταθεί κάπου εντελώς κάθετα, δεν νομίζω.

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα ! Μου ζητησαν να φτιαξω διαφανες ζελεδακια για να στολισουν την τουρτα γενεθλιων μια Καθηγητριας . Και μου ειπαν οτι θελουν αναγκαστικα διαφανες ζελεδακια. Με το συγκεκριμενο ζελε που λετε παραπονο μπορω να φτιαξω μλνο ζελεδακια διαφανες ή δεν θα βγει ωραιο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Αυτό είναι ένα υγρό ζελέ, για επικάλυψη. Δεν κάνει για ζελεδάκια.

      Διαγραφή
  4. Έχω κάποιες απορίες. Αν το βάλουμε στο ψυγείο ζελεδοποιείται και δεν μπορουμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά σαν μέλι για να βουτήξουμε φρούτα; Ή όταν το βάλεις στο ψυγείο παίρνει την μορφή του; Δεν ξέρω σκέφτομαι να το κάνω, ρώτησα για ουδέτερη φαρσιτούρα και μου είπαν 6 ευρω το κιλό. Αν η δική σου δουλεύει, είναι τσάμπα μπροστά στην άλλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Στο ψυγείο ζελεδοποιήται ελαφρώς, δηλαδή παραμένει σε υγρή μορφή, αλλά σταθερή, δεν τρέχει. Τόσο, όσο χρειάζεται για να βουτήξουμε τα φρούτα, ή να το στρώσουμε σε κάποια επιφάνεια.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη, ειναι αψογη! Στην αρχη ημουν ανυπομονη, δεν περιμενα να κρυωσει καλα στο ψυγειο κ νομιζα πως δεν πετυχε..προσθεσα 1 φυλλο ζελατινης κ μετα διαπιστωσα ποσο δικιο ειχες..εγινε τουβλο,χαχα! Το πεταξα, το εκανα κατα γραμμα την δευτερη φορα κ απλα περιμενα να κρυωσει καλα στο ψυγειο. Εκανα σχεδια με χωνακι, εβαλα κ χρωμα, με βολεψε παρα πολυ, να εισαι καλα! Γιατι εξω το πουλανε ακριβο κ στην ουσια ειναι ανεξοδο..ασε που συνηθως στελνουν μονο χονδρικη. Για να απαντησω στον απο πανω φιλο, την τελικη μορφη για χρηση την παιρνει αφου πρωτα κρυωσει καλα στο ψυγειο. Τοτε βουτας μεσα φρουτα, καλυπτεις τουρτες..ο,τι θες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σε βοήθησε η συνταγή μου και έκανες την δουλειά σου. Είναι πολύ καλό, και κάνει και για επικάλυψη επιφάνειας, εκτός το να βουτάμε φρούτα. Αλλά γιατί το πέταξες το πρώτο... μπορούσες να το ζεστάνεις ξανά, και να προσθέσεις κάποιο χυμό, ή πουρέ φρούτων, και να κάνεις ένα ωραίο ζελέ...

      Διαγραφή
  6. Η συνταγή είναι υπέροχη . Καταπληκτικό το τζέλ .. το έψαχνα καιρό . Ευχαριστώ πολύ . Μια ερώτηση .Καθώς βγαίνει πάρα πολύ γλυκό .. γίνεται να μειώσουμε κατα πολύ την ζάχαρη ? Θα πετύχει ? Εμείς αγοράζαμε απο Γερμανία κάτι φακελάκια τα λεγόμενα Tortenguss που είναι σκόνη η οποία γίνεται ζελέ και μπαίνει πάνω σε τάρτες φρούτων αλλα δεν είναι γλυκιά .. Εδω όμως δεν έχει και γι αυτό έψαχνα κάποια άλλη λύση .. Η γνώμη σου ? Και πάλι ευχαριστώ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα,θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα διάφανο ζελέ για να το βάλω πάνω από βρωσιμη βαφλα σε τούρτα.Είναι κατάλληλο αυτό το ζελέ??πολύ ωραίες και πετυχημένες οι συνταγές σου,έχω φτιάξει πολλές!η επόμενη που έβαλα στο μάτι είναι η συνταγή για ταχίνι!!!Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα φίλε μου. Σε ρτχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Και βέβαια κάνει για την χρήση που το θέλεις. Μόνο αφου το απλώσεις βάλε την τούρτα στο ψυγείο αμέσως για να μην υγροποιηθεί με την ζέστη το ζελέ και σου μαλακώσει την βάφλα. Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.Σήμερα θα τη φτιάξω και θα σου πω!Λατρεύω τη ζαχαροπλαστική αλλά από τεχνολογία δεν πάμε καλά!!!για αυτό παρέλειψα το όνομα στο μήνυμά μου!χαχα!
    Αλεξάνδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή σας ημέρα! Μπορώ να παραλείψω τη γλυκόζη από τη συνταγή? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα. Πόσο ζελατίνη βάζουμε σε γραμμάρια αν είναι σκόνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα, μπραβο για τις υπέροχες συνταγες! Ηθελα να ρωτησω το συγκεκριμένο ζελέ μπαινει πανω απο τη ζαχαροπαστα ή υγροποιειται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Δεν το έχω δοκιμάσει. Λογικά επειδή η υγρασία υγροποιεί την ζαχαρόπαστα, πιστεύω ότι θα την υγροποιήσει. Όχι άμεσα όμως...

      Διαγραφή
  14. Γειά σας αυτό το ζελέ θα μπορούσα να το βάλω πάνω από μια βρωσιμη εκτύπωση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας...Θα ήθελα να μάθω αν είναι αυτό το ζελέ που βάζουν πάνω από βρωσιμες εκτυπώσεις έτσι ώστε να μην σπάνε κ χαλάει η εικόνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νατάσα. Το ζελέ αυτό είναι καθαρά σπιτικό, δεν περιέχει πρόσθετα, ή επαγγελματικά υλικά. Πιστεύω ότι κάνει, δεν το έχω όμως δοκιμάσει. Όχι ότι δεν θα δώσει λάμψη, αντιθέτως. Απλά μήπως με την υγρασία που έχει, μαλακώσει την ζαχαρόπαστα. Αν και δεν νομίζω να συμβεί κάτι τέτοιο, εκτός και αν το γλυκό παραμείνει μερικές μέρες. Οπότε θα έχει χαλάσει και γενικά η υφή του γλυκού.

      Διαγραφή
  16. Γεια σας σήμερα το έφτιαξα για δοκιμή προς το παρόν όλα καλά δείχνει εγώ θέλω να το χρησιμοποιήσω αύριο γίνετε να το ξαναζεστανω κ να το απλώσω πάνω στην τούρτα αυριο;;;; ευχαρηστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ίσως άργησα λίγο να απαντήσω. Δεν είναι εύκολο καθημερινά να επιβλέπω όλα τα ποστ. Λοιπόν κάνει να ξαναζεσταθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα.

      Διαγραφή
  17. Αντί για γλυκόζη μπορώ να βάλω μέλι ; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι έχει άλλη σύσταση το μέλι, αλλά δεν υπάρχει και λόγος νομίζω.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα έχω έχω ζελατίνη σε σκόνη μπορώ να βάλω τα ίδια γραμμάρια από αυτήν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σε εσένα άγνωστε. Βεβαίως μπορείς, τα ίδια γραμμάρια. Απλά θα πρέπει να την μουλιάσεις σε κάποια ποσότητα νερού. Περίπου 30 γρμ. είναι καλά. Αυτά λοιπόν τα 30 γρμ. νερό, θα τα αφαιρέσεις από την ποσότητα νερού της συνταγής. Διότι εδώ δεν έχουμε φύλλο ζελατίνη που δεν κρατάει νερό. Η σκόνη μπαίνει μαζί με το νερό που την μουλιάζουμε, διότι το απορροφάει.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα το όνομα μου είναι Ζωή. Θέλω να χρησιμοποιήσω το ζελέ σε τάρτα η ερώτηση είναι θα το απλώσω σε όλη την επιφάνεια και μετά θα βουτήξω τα φρούτα και θα στολισω ή θα στολισω με τα φρούτα και θα το ρίξω από επάνω??? Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ζωή. Ανάλογα τι θέλεις να δείξεις, και σε τι υλικά θα πέσει. Μπορείς να απλώσεις μια λεπτή στρώση επάνω στην τάρτα, αν το επιτρέπει η σύσταση του υλικού. Δεν ξέρω πάνω σε τι θα το απλώσεις. Αλλά όσο αφορά τα φρούτα, οπωσδήποτε θα τα βουτήξεις στο ζελέ και μετά θα στολίσεις. Επίσης, μπορείς και να ρίξεις επάνω στα φρούτα αφού τα έχεις τοποθετήσει. Όπως σου είπα δεν ξέρω τι υλικό θα έχει η τάρτα, δηλαδή αν είναι κάτι σφιχτό και παγωμένο καλά, μπορείς να αδειάσεις επάνω το ζελέ άνετα. Αν είναι μια ελαφριά σαντιγί, ή κάποια κρέμα, φοβάμαι μην την αλλοιώσει.. Όπως και να έχει, να την έχεις καλά παγωμένη πρώτα την τάρτα σου, και μετά ρίχνεις το ζελέ, και κατευθείαν στο ψυγείο να σφίξει άμεσα..

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα σας θέλω να φτιάξω τούρτα με φωτογραφία μπορώ να βάλω από πανω αυτό το τζελ;; κ πόση ώρα το αφήνω πριν το βάλω; φαντάζομαι να έχει θερμοκρασία δωματίου; αν γίνεται βεβαίως.. Ευχαριστούμε πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπορώ με αυτό το ζελέ προσθέτωντας χρώμα να κάνω σε τούρτα σοκολάτα εφέ λίμνης?θα φαίνεται το καφέ από κάτω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Αν το χρωματίσεις προφανώς δεν θα φαίνεται η κάτω επιφάνεια. Ανάλογα το πόσο έντονος θα είναι ο χρωματισμός φυσικά.

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF