Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τούρτα σοκολάτα - μπανάνα

Μπανάνα και σοκολάτα, ο καλύτερος συνδυασμός γεύσεων. Απολαύστε την. Η φώτο είναι ενδεικτική.

Υλικά για φόρμα με τσέρκι 26 εκ.

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
250 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
190 γρμ. ζάχαρη
8 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
100 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
2 κουτ. σ. σκόνη κακάο, άγλυκο
1 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα σοκολάτας:
270 γρμ. κουβερτούρα 70% κακάο, τεμαχισμένη
270 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
160 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για την κρέμα μπανάνας:
150 γρμ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή
170 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
100 γρμ. ψίχα από αρκετά γινωμένες μπανάνες
50 γρμ. κρέμα γάλακτος
30 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
3 γρμ. φύλλο ζελατίνας

Για το σιρόπι:
280 γρμ νερό
200 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. σ. σκόνη ρόφημα σοκολάτας, (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, και το μπέικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
2. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε καλά.
3. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μία μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
4. Αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι 26 εκ. με λίγο βιτάμ, στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20’ - 25' στους 160 - 170 C. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.
6. Ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, και το κόβουμε οριζοντίως σε τρεις ομοιόμορφες φέτες πάχους 1 εκ.

Κρέμα σοκολάτας:
1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, και την ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα.
2. Αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει, και να κατέβει κάτω από τους 40 βαθμούς.
3. Αφού κρυώσει, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.

Κρέμα μπανάνας:
1. Βάζουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό να μουσκέψει.
2. Χτυάμε τα 150 γρμ. κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, σε αρκετά παχύρρευστη μορφή.
3. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα.
4. Ζεστένουμε τα 50 γρμ. κρέμα γάλακτος, και λιώνουμε καλά την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε πρώτα καλά. Την ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα, και ανακατεύουμε καλά.
5. Πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ, και τις ρίχνουμε στη σοκολάτα διαδοχικά, ανακατεύοντας με μία πλαστικιά σπάτουλα.
6. Προσθέτουμε διαδοχικά και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με την σπάτουλα, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.

Σιρόπι:
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, και τη σοκολάτα. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:
1. Σε μία φόρμα με τσέρκι 26 εκ. βάζουμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι, και με ένα πινέλο το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
2. Στρώνουμε την κρέμα σοκολάτας, και την βάζουμε στη κατάψυξη για 1 1/2 ώρα περίπου να παγώσει καλά. (Εδώ τώρα φτιάχνουμε την κρέμα μπανάνας).
3. Αφού παγώσει η κρέμα σοκολάτας, τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι, και το βρέχουμε καλά με το υπόλοιπο σιρόπι.
4. Αδειάζουμε, και στρώνουμε την κρέμα μπανάνας σε λεία επιφάνεια. Τοποθετούμε το γλυκό στη κατάψυξη για 2 τουλάχιστον ώρες, ώστε να παγώσει καλά, και να στέκεται η κρέμα μπανάνας.
5. Τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι, και το βρέχουμε με το υπόλοιπο σιρόπι.

Ολοκλήρωση:
1. Με την βοήθεια ενός φλόγιστρου, ή και με το πιστολάκι των μαλλιών, ζεσταίνουμε το τσέρκι της φόρμας, και το αφαιρούμε προσεχτικά. Βάζουμε την τούρτα σε ένα δίσκο.
2. Καλύπτουμε την επιφάνεια, και τα πλαϊνά με σαντιγί. Βάζουμε την υπόλοιπη σαντιγί σε σακούλα του κορνέ, και διακοσμούμε την επιφάνεια με ροζέτες.
3. Στολίζουμε με κερασάκια, ή με γλυκό βύσσινο, ροκανίδια σοκολάτας, χοντροκομμένο φιστίκι, κ.λ.π..
4. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο να κρατηθεί παγωμένη.


5 σχόλια:

  1. Καταπληκτική φαίνεται!!! Οι κρέμες είναι σφιχτές? Γιατί προσπαθώ να κάνω τούρτα για το πάρτυ των κοριτσιών μου και όλες οι συνταγές που έχω είναι σφιχτές και δεν μου αρέσουν και τόσο, τις θέλω πιο αφράτες. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Όχι δεν είναι καθόλου σφιχτές, Σου απάντησα και στο email πιο αναλλυτικά. Ενσωμάτωσε την κρέμα σαντιγύ απαλά απαλά με την σοκολάτα με μία σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω, όχι γρήγορες και βίαιες κινήσεις και ξεφουσκώσει η κρέμα. Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  2. Η σαντιγυ να είναι σε αρκετά παχυρευστη μορφή ή σαν υφή γιαουρτιού? Γιατί καποιες συνταγές με μους λένε με υφή γιαουρτιού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από μορφή γιαουρτιού, έως αρκετά παχύρρευστη, αλλά ποτέ σαν σαντιγί. Ανάλογα το πόσο αφράτη, αλλά και σε τι υφή την θέλουμε την μους. Μια μους σε ποτήρι π.χ, θα την έκανα αρκετά παχύρρευστη μορφή. Για τούρτα και σε μορφή γιαουρτιού μας κάνει. Εγώ πάντως προτιμώ σχεδόν πάντα, σε αρκετά παχύρρευστη μορφή. Η επιλογή είναι δική σου.

      Διαγραφή
  3. Αν θελω να διπλασιασω την κρεμα μπανάνας θα τα βάλω όλα χ2?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF