Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Πάστες Μιράντα

Φανταστικό άρωμα μπισκότου Μιράντα. Μία πάστα που δεν έχετε ξαναφάει. Η φώτο είναι ενδεικτική.
Υλικά:

Για το παντεσπάνι αμυγδάλου:
200 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
230 γρμ. αμύγδαλα αλεσμένα σκόνη με την φλούδα, ή ασπρισμένα
200 γρμ. ζάχαρη
8 αυγά χωρισμένα προσεχτικά ασπράδια με κρόκους
1 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
μία πρέζα αλάτι

Για την κρέμα μπισκότου Μιράντα:
400 γρμ. γάλα πλήρες
120 γρμ. ζάχαρη
40 γρμ. αλεύρι
40 γρμ. κόρν φλάουρ
2 βανίλιες
1 κρόκο από μεγάλο αυγό
40 γρμ. βούτυρο γάλακτος, (lourpak. adoro, Χωριό κ.λ.π.)
170 γρμ. μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου, τριμμένα σε σκόνη
200 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί

Για το σιρόπι:
200 γρμ. νερό
130 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού

Σαντιγί για την επικάλυψη:
300 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, αρκετά κρύα
2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
άρωμα βανίλιας, ή βουτύρου, κ.λ.π.

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
1. Βάζουμε τα αμύγδαλα με 1 κουταλιά ζάχαρη από την συνταγή στο μπλέντερ, και τα κάνουμε σκόνη.
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την αμυγδαλόσκονη, και το πέικιν πάουντερ.
3. Σε λεκάνη δουλεύουμε με το σύρμα, τους κρόκους με τη ζάχαρη, (από την οποία κρατάμε 4-5 κουταλιές για τη μαρέγκα) και προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας.
4. Στο μίξερ χτυπάμε τ' ασπράδια των αυγών (να μην έχουν ίχνος από κρόκο), με τις 4-5 κουταλιές ζάχαρη που κρατήσαμε, ώσπου να φουσκώσουν και να γίνουν αρκετά σφιχτή μαρέγκα.
5. Ενώνουμε τα δυο μίγματα, βάζοντας στην αρχή τη μισή μαρέγκα, στους κρόκους, και ανακατεύοντας με σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω, και σιγά σιγά (να πέφτει σαν βροχή) το μισό μείγμα αλεύρι-αμύγδαλο. Όταν αναμιχθούν, ρίχνουμε μέσα και την άλλη μισή μαρέγκα, καθώς και το υπόλοιπο μείγμα αλεύρι-αμύγδαλο, συνεχίζοντας το δούλεμα μέχρι να γίνει πολύ αφράτη ζύμη.
6. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί ή φόρμα 20x30 εκ. και στρώνουμε χαρτί ψησίματος. Αδειάζουμε τη ζύμη, την ισιώνουμε, και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 C.
7. Ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε με μαχαιράκι, ή καλαμάκι αν είναι ψημένο, καρφόνωντάς το στο κέντρο, πρέπει να βγει εντελώς στεγνό.

Κρέμας μπισκότου Μιράντα:
1. Σε κατσαρόλα βάζουμε 300 γρμ. από το γάλα, με την ζάχαρη, και αφήνουμε μέχρι που να αρχίζει να βράζει, χωρίς να ανακατέψουμε.
2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα 100 γρμ. γάλα, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, και τις βανίλιες, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να γίνει μία λεία κρέμα χωρίς σβόλους.
3. Αφού αρχίσει να βράζει το γάλα, ρίχνουμε μέσα το μείγμα γάλα-αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα έως ότου πήξει.
4. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και δοκιμάζουμε λίγο να δούμε αν μας μυρίζει αλευρίλας, αν ναι, ξαναβάζουμε στη φωτιά για 5-10 δευτερόλεπτα ακόμα, να ψηθεί το αλεύρι να μην μυρίζει.
5. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και ρίχνουμε τον κρόκο, ανακατεύοντας καλά, ρίχνουμε και το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
6. Βάζουμε την κρέμα σε μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη, να πατάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
7. Αφού κρυώσει την δουλεύουμε καλά με σύρμα να αφρατέψει, και ρίχνουμε το τριμμένο μπισκότο. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα, και προσθέτουμε τη σαντιγί λίγη-λίγη, ανακατεύοντας με τη σπάτουλα απαλά, να ενώσουν καλά τα υλικά.

Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για 3 λεπτά όλα τα υλικά.

Σαντιγί:
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος με τα υπόλοιπα υλικά, σε σφιχτή σαντιγί.

Ολοκλήρωση:
1. Ισιώνουμε αν χρειαστεί το παντεσπάνι, και το τετραγωνίζουμε. Το κόβουμε σε τρεις ομοιόμορφες φέτες ενός εκατοστού.
2. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω σε λαμαρίνα, και με ένα πινέλο το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
3. Απλώνουμε την μισή κρέμα μπισκότου. Βάζουμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε, και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Τέλος βάζουμε και το τρίτο παντεσπάνι, και το σιροπιάζουμε και αυτό.
4. Στρώνουμε ένα λεπτό στρώμα σαντιγί, και κόβουμε το γλυκό με λεπτό και πολύ κοφτερό μαχαίρι, στη μέση, δηλαδή να έχουμε δύο μπαστούνια 10x30 εκ. Κατόπιν κόβουμε το κάθε μπαστούνι σε 6 κομμάτια μεγέθους πάστας, δηλαδή θα βγουν 6 κομμάτια 5x10 εκ. το κάθε μπαστούνι.
5. Τέλος βάζουμε τη σαντιγί σε σακούλα του κορνέ, και με με μεγάλη μύτη φτιάχνουμε πάνω σε κάθε κομμάτι πάστας ροζέτες, ή διάφορα άλλα σχήματα, και γαρνίρουμε με κερασάκια, και καβουρδισμένο αμύγδαλο χοντροκομμένο, ή κερασάκι μαρασκίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF