Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Banoffee oreo

Μπανόφι, ένα υπέροχο γλύκισμα που αρέσει σε όλους. Δοκιμάστε αυτή τη μοναδική συνταγή με μπισκότα oreo, και με Dulce de leche που δεν ρευστοποιείται στο ψυγείο!! Το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, (Dulce de leche) έχει την ιδιότητα μετά από μια μέρα στο ψυγείο, να υγροποιείται και να αρχίζει να τρέχει, οπότε και "χαλάει" το γλυκό μας. Το μυστικό μου για αυτή την περίπτωση είναι η ζελατίνη που χρησιμοποιώ στο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, ώστε να το κρατά σφιχτό για μέρες, και χωρίς να χαλάει η υφή και γεύση του Dulce de leche. Κάτι που κανένας μέχρι τώρα δεν έκανε, και μας ανάγκαζε να τρώμε το μπανόφι μέσα σε μια μέρα. Η φώτο είναι ενδεικτική.
Υλικά:

Βάση μπισκότου:
300 γρμ. μπισκότα oreo με γέμιση λευκής κρέμας
100 γρμ. βούτυρο βιτάμ λιωμένο

Για τη γέμιση:
1 1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα
3 φύλλα ζελατίνα, (4,5 - 5 γρμ. περίπου)
30 γρμ. βούτυρο κακάο, τεμαχισμένο
70 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
2 κουτ. σ. κρέμα γάλακτος
3-4 αρκετά ώριμες μπανάνες

Για την επικάλυψη:
400 γρμ. κρέμα γάλατος 35% λιπαρά, αρκετά κρύα
1/2 κουτ. γλ. νες καφέ σε σκόνη
3 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα:

1ος τρόπος:
1/2 κούπα μπισκότα oreo, τριμμένα καλά σε σκόνη

2ος τρόπος:
200 γρμ. μπισκότα oreo, τριμμένα καλά σε σκόνη
1 κουτ. γλ. μέλι
λίγη κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή
Εκτέλεση:

Βάση μπισκότου:
1. Βάζουμε τα μπισκότα oreo στο μούλτι, και τα κάνουμε σκόνη. Τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
2. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί με τα μπισκότα.
3. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα με τσέρκι 26 cm. και το στρώνουμε καλά, πατώντας το με ένα κουτάλι, ή με ένα φαρδύ ποτήρι, να κάτσει το μείγμα και να γίνει συμπαγές.
4. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C. για 8-10 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο, και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Καραμέλα γάλακτος, Dulce de Leche: 
1. Σε ένα μικρό πυρέξ, ή άλλο σκεύος για φούρνο, μεταλλικό, πυρίμαχο, κ.λ.π, αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα. Το τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί μισογεμάτο με βραστό νερό, έτσι ώστε το νερό να φτάνει στο μέσο περίπου του πυρέξ. Σκεπάζουμε το πυρέξ πολύ καλά με αλουμινόχαρτο.
2. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220o C και το “ψήνουμε” για 1,5 - 2 ώρες περίπου, ή μέχρι να έχουμε μία καραμέλα σκούρου χρώματος, και αρκετά σφιχτή. Τσεκάρουμε κατά διαστήματα το νερό, και συμπληρώνουμε όταν χρειαστεί.
3. Βάζουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό να μουσκέψει.
4. Αμέσως μόλις βγάλουμε την καραμέλα από τον φούρνο, ρίχνουμε το βούτυρο κακάο και την σοκολάτα, και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ να λιώσουν.
5. Ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος, και ρίχνουμε την ζελατίνα, αφού την στίψουμε καλά. Ανακατεύουμε να λιώσει, και την προσθέτουμε στην καραμέλα, Ανακατεύουμε καλά με την σπάτουλα να ενσωματωθεί. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Σαντιγί:
1. Έχουμε βάλει τον κάδο του μίξερ στο ψυγείο να είναι παγωμένος.
2. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη, και τον καφέ σε σφιχτή σαντιγί.
Σημείωση: Αν επιλέξουμε τον 2ο τρόπο γαρνηρίσματος, κρατάμε 4-5 κουταλιές πριν γίνει σαντιγί, όταν είναι σε παχύρρευστη μορφή.

Γαρνίρισμα 2ος τρόπος:
1. Ανακατεύουμε την σκόνη μπισκότου oreo με το μέλι, και ρίχνουμε διαδοχικά κουταλιά-κουταλιά την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ώστε να φτιάξουμε μία μαλακιά και απαλή κρέμα, που να μπορούμε να την απλώσουμε άνετα.
2. Την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ με φαρδιά μύτη.
Συναρμολόγηση:
1. Αδειάζουμε πάνω στη βάση μπισκότου την καραμέλα γάλακτος, και την απλώνουμε καλά.
2. Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες και τις απλώνουμε πάνω στην καραμέλα.
3. Βάζουμε τη σαντιγί σε σακούλα του κορνέ με φαρδιά μύτη, και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με μεγάλες ροζέτες από σαντιγί.

Σημείωση: Αν επιλέξουμε τον 2ο τρόπο για γαρνίρισμα, απλώνουμε την σαντιγί με την σακούλα του κορνέ επίπεδα, και όχι σε ροζέτες.

4. Γαρνίρισμα. (1ος τρόπος) Πασπαλίζουμε επάνω στη σαντιγί την σκόνη μπισκότου oreo.
5. 2ος τρόπος. Απλώνουμε αραιές, και πλατιές γραμμές από την κρέμα μπισκότου, επάνω στη σαντιγί.
6. Βάζουμε το banoffee στο ψυγείο για 4-5 ώρες, να παγώσει καλά.

Σημείωση:
Αν θέλετε να φτιάξετε Dulce de leche (βλέπε συνταγή) με τον γνωστό τρόπο, δηλαδή να βράσετε το ζαχαρούχο σε νερό, μπορείτε και σε αυτή την περίπτωση να βάλετε ζελατίνη. Όταν έχει κρυώσει το καραμελωμένο πλέον γάλα, ανοίξτε το κουτί και αδειάστε το σε ένα βαθύ τηγάνι, βάλτε το σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί αρκετά, ανακατεύοντας με σύρμα, στραγγίξτε καλά την μουσκεμένη ζελατίνη, και ρίξτε την στο καραμελωμένο γάλα. Ανακατέψτε καλά να λιώσει, και είναι έτοιμο. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF