Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Μάφινς με μπανάνα και σταφίδες (Χριστουγεννιάτικα muffins)

Λαχταριστά πεντανόστιμα μάφινς με μπανάνα και σταφίδα. Φτιάξτε τα πολύχρωμα, με χρωματιστό γλάσο, και στολίστε τα με χρωματιστή τρούφα, δίνοντάς τους γιορτινή νότα για τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά.
Υλικά για 20 Muffins περίπου:
200 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις , + μία κουταλιά για τις σταφίδες
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ

½ κουτ. γλ. αλάτι
100 γρμ. βούτυρο
180 γρμ. ζάχαρη
2 αυγά
120 γρμ. γιαούρτι μπανάνας
150 γρμ. ώριμες μπανάνες, λιωμένες καλά με πιρούνι
130 γρμ. σταφίδες ξανθιές
1 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας, ή μία κάψουλα
4 κουτ. σ. γάλα
2 κουτ. σ. ρούμι μαύρο, ή καλό κονιάκ
50 γρμ. χρωματιστή τρούφα (σκουλίκι) για πασπάλισμα
Λευκό γλάσο:
1 μεγάλο ασπράδι αυγού
260 γρμ. ζάχαρη άχνη
1/2 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
χρώματα ζαχαροπλαστικής, κόκκινο, κίτρινο, μπλέ

Γλάσο σοκολάτας:
100 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα τεμαχισμένη
80 γρμ. κρέμα γάλακτος, ή γάλα
1 κουτ. γλ. βούτυρο
1 κουτ. γλ. μέλι
Εκτέλεση:

Λευκό γλάσο:
Χτυπάμε σε μπολ, ελαφρά το ασπράδι με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε λίγη - λίγη την άχνη ζάχαρη, χτυπώντας, μέχρι να την απορροφήσει όλη. Χωρίζουμε σε δύο-τρία μέρη το γλάσο, και ρίχνουμε μερικές σταγόνες χρώμα, (διαφορετικό σε κάθε μέρος), και ανακατεύουμε καλά. Το χρησιμοποιούμε αμέσως, διότι όταν μείνει λίγη ώρα σφίγγει. (Με 2 σταγόνες κίτρινο χρώμα, και 1 μπλε, φτιάχνετε αν θέλετε πράσινο χρώμα).

Γλάσο σοκολάτας:
Σε κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, και το μέλι να κάψουν. Ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή, και την χρησιμοποιούμε.
Μάφινς:
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς C.
2. Βάλτε τις σταφίδες με το γάλα και το ρούμι σε ένα μπολάκι να μουλιάσουν για 1-2 ώρες.
3. Στο κάδο του μίξερ ανακατέψτε το βούτυρο, με τη ζάχαρη, για 2-3 λεπτά, και προσθέστε τα αυγά. Χτυπίστε τα μέχρι να γίνουν κρεμώδες.
4. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίστε αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, και αλάτι.
5. Στο μίγμα ζάχαρης-βουτύρου, προσθέστε το γιαούρτι, και το εσάνς βανίλιας, και ανακατέψτε καλά.
6. Προσθέσετε λίγο-λίγο και το μίγμα αλεύρι, και ανακατέψτε να ενσωματωθεί καλά.  Προσθέστε και τις μπανάνες, ανακατέψτε λίγο ακόμα, και σταματήστε το χτύπημα.
7. Ανακατέψτε την μία κουταλιά αλεύρι με τις σταφίδες, και προσθέστε τις στη ζύμη. Ανακατέψτε ελαφρά με λαστιχένια σπάτουλα.
8. Βουτυρώστε ελαφρά τα φορμάκια για muffins, ή τοποθετήστε σε κάθε φορμάκι από ένα χαρτάκι για muffins, και μισογεμίστε τις φόρμες με την ζύμη, (περίπου τα 3/4)
9. Ψήστε για 16-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς, και ξεφορμάρετε.
Για να στολίσετε τα μάφινς σας, και να τα κάνετε Χριστουγεννιάτικα:
Βουτίξτε ελαφρώς το πάνω μέρος, ένα-ένα μάφινς μέσα στο λευκό γλάσο, ή στο γλάσο σοκολάτας. Βάλτε τα όρθια σε πιατέλα, και πασπαλίστε τα με την χρωματιστή τρούφα. Μπορείτε επίσης να βάλετε το γλάσο σε ένα φτιαχτό χωνάκι από χαρτί ψησίματος, να το κλείστε στο πάνω μέρος, και να κόψτε την μύτι με ψαλίδη, ανοίγοντας μία μικρή τρυπούλα. Φτιάξτε με αυτό λεπτές γραμές από γλάσο, πάνω σε κάθε μάφινς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF