Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Τάρτα μους, λευκής σοκολάτας


Ένα υπέροχο γλύκισμα, με αφράτη μους λευκής σοκολάτας, επικάλυψη γλάσου λευκής σοκολάτας, και κύματα μαύρης σοκολάτας, με αποξηραμένα φρούτα, και ξηρούς καρπούς. Αρκετά εύκολη συνταγή, και οικονομική. Απολαύστε την.
Υλικά:

Για το μπισκότο:
90 γρμ. αμύγδαλα λευκά αλεσμένα σε σκόνη
75 γρμ. ζάχαρη άχνη

2 ασπράδια αυγού
35 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 1/2 κουτ. γλ. κόρν φλάουρ
35 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο τεμαχισμένη

Για τη μους λευκής σοκολάτας:
450 γρμ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
180 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3-4 σταγόνες άρωμα πορτοκαλιού
300 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
9 γρμ. φύλλα ζελατίνης
3 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους

Για το γλάσο λευκής σοκολάτας: 
150 γρμ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
1 κουτ. σ. ουίσκι
100 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για διακόσμηση:
70 γρμ. μαύρη κουβερτούρα
1 κουτ. σ. κρέμα γάλακτος
λίγο χοντροτριμένο φιστίκι Αιγίνης, ανάλατο
Μερικά αποξηραμένα μύρτιλλα, κράνμπερι, σταφίδα ξανθιά, κ.λ.π. (2-3 κουτ. σ.)
Εκτέλεση:

Για τη βάση μπισκότου:
1. Ανακατεύουμε καλά, την άχνη ζάχαρη, το αμύγδαλο, και το κόρν φλάουρ. Ρίχνουμε τα ασπράδια, και ανακατεύουμε με το σύρμα.
2. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να κάψει, και ρίχνουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η κουβερτούρα.
3. Προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα, στο μίγμα αμυγδάλου, και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
4. Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα τσέρκι, ή φόρμα με τσέρκι 24 εκ. διαμέτρου, που το έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C. για 14-16 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, και το βάζουμε στο ψυγείο να κρατηθεί παγωμένο.
Μους λευκής σοκολάτας:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό.
2. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα, αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα.
3. Στραγγίζουμε καλά, και λιώνουμε την ζελατίνα σε 30 γρμ. καυτή κρέμα γάλακτος, και την ρίχνουμε στη σοκολάτα. Ρίχνουμε το άρωμα πορτοκάλι, και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία σπάτουλα. Την αφήνουμε να κρυώσει. Πρέπει να πέσει κάτω από τους 35 βαθμούς.
4. Χτυπάμε τα 330 γρμ. κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, και την ρίχνουμε στη σοκολάτα, ανακατεύοντας με σπάτουλα απαλά.
5. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, και τα διπλώνουμε καλά και απαλά, με σπάτουλα στο μίγμα σοκολάτας, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
6. Αδειάζουμε την μους πάνω στη βάση μπισκότου, και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 4-5 ώρες, ή στην κατάψυξη για 1 1/2 - 2 ώρες, να παγώσει καλά.

Γλάσο:
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα με το ουίσκι.
2. Τοποθετούμε  στη φωτιά να κάψει καλά, και αποσύρουμε.
3. Ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα, αφήνουμε 1 λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα.
Ολοκλήρωση:
1. Αφαιρούμε το τσέρκι από την φόρμα, χρησιμοποιώντας ένα φλόγιστρο, ή πιστολάκι μαλλιών, και βάζουμε το γλυκό πάνω σε σχάρα.
2. Αδειάζουμε πάνω στο παγωμένο γλυκό, την λιωμένη σοκολάτα, ζεστή. Την στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια, χωρίς να επιδιώξουμε να καλύψουμε το πλαϊνό. όσο τρέξει από μόνο του, (δάκρυα) και το τοποθετούμε στη κατάψυξη για 1 ώρα να σφίξει η σοκολάτα.
3. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια λίγα αποξηραμένα φρούτα. (Όχι πολλά, αραιά), και με λίγο φιστίκι.
4. Λιώνουμε την μαύρη κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος, την βάζουμε σε ένα κύπελο με στόμιο, ή σε ένα μπρίκι του καφέ, και ζεστή όπως είναι την ρίχνουμε από ψιλά πάνω στη τάρτα, ακανόνιστα, διασκορπισμένες σειρές από την μία άκρη στην άλλη, προσπαθώντας να σχηματίσουμε κύματα σοκολάτας πάνω στο γλυκό.
5. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 20 λεπτά να σφίξει η σοκολάτα. Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε.

Tips:
Αν θέλετε ένα πιο παχύ στρώμα γλάσου, μπορείτε να αδειάσετε την λιωμένη σοκολάτα πάνω στο γλυκό πριν το ξεφορμάρετε. Έτσι όλη η σοκολάτα μένει επάνω στο γλυκό, και δεν σουρώνει. Κατόπιν το τοποθετείτε στην κατάψυξη για 1 ώρα να σφίξει η σοκολάτα, και το ξεφορμάρετε με την παραπάνω διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε και την χρήση της σχάρας για το γλασάρισμα..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF