Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Παντεσπάνι

Τέλεια βασική συνταγή για αφράτο παντεσπάνι.

Παντεσπάνι: (για 2 φέτες με τσέρκι 26 cm.) 
150 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
130 γρμ. ζάχαρη
6 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
30 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
1 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ, γεμάτο
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
2. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε καλά.
3. Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
4. Αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι 26 εκ. με λίγο βιτάμ, στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C. για 25’ - 30' περίπου, Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.
6. Ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, και το κόβουμε οριζοντίως σε δύο ομοιόμορφες φέτες πάχους 1 εκ.
Σημείωση:
Αυτή είναι βασική συνταγή. Αν θέλουμε φτιάχνουμε λίγο λιγότερη από τη μισή δόση για μία φέτα. Αν το θέλουμε για τρεις φέτες, βάζουμε μισή σχεδόν δόση ακόμα. Αν θέλουμε να προσθέσουμε κακάο, βάζουμε 30-40 γρμ. και αφαιρούμε από το αλεύρι. Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο, π.χ. αμυγδαλόσκονη, ή φιστίκι, θα βάλουμε 80-100 γρμ. και αφαιρούμε 60 - 70 γρμ. αλεύρι. Για άρωμα βάζουμε εκτός από βανίλια, ότι άλλο θέλουμε, σύμφωνα σε τι συνταγή τούρτας θα το χρησημοποιήσουμε. Άρωμα αμυγδάλου, βουτύρου, φουντουκιού, πορτοκάλι, ρούμι, μπράντι, αμαρέτο, σοκολάτας, κ.λ.π., 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF