Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Τούρτα σοκολάτα φράουλα (Red temptation)

Μία υπέροχη αρμονία γεύσης, ένας υπέροχος συνδυασμός σοκολάτας με φρέσκες φράουλες.
Μία δικιά μου συνταγή τούρτας σοκολάτας, με βάση τραγανό μπισκότο αμυγδάλου.
  μία στρώση κρέμα σοκολάτας, μία στρώση κρέμα φράουλας, και επικάλυψη γλάσο φράουλας. Ένας κόκκινος... πειρασμός.


Υλικά:
Θα χρειαστείτε 2 φόρμες στρογγυλές με τσέρκι, ή δύο τσέρκια στρογγυλά, διαμέτρου 26 cm το ένα, και 24 cm το άλλο.

Για την βάση μπισκότου:
50 γρμ. αλεύρι
130 γρμ. αμύγδαλο σε σκόνη (αλεσμένο στο μπλέντερ)
120 γρμ. ζάχαρη άχνη
50 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 ασπράδια αυγού

Για την κρέμα φράουλας:
150 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
170 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
180 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες
20 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1 1/2 φύλλο ζελατίνα (3 γρμ).

Για την κρέμα πατισερί σοκολάτα:
400 γρμ. γάλα πλήρες
350 γρμ. κρέμα γάλακτος
150 γρμ. κουβερτούρα μαύρη 35% κακάο, τεμαχισμένη
2 κουτ. σ. κακάο
1 βανίλια φασόλι, ή 2 κουταλάκια γλ. εσάνς βανίλιας
1 αυγό
5 κρόκους αυγών
150 γρμ. ζάχαρη
60 γρμ. κόρν φλάουρ
40 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σ. κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
200 γρμ. κρέμα γάλακτος σε μορφή γιαουρτιού

Για το γλάσο φράουλας:
120 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες
300 γρμ. κουβερτούρα λευκή, τεμαχισμένη
50 γρμ. κρέμα γάλακτος
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:

Εκτέλεση βάσης μπισκότου:
Αν δεν βρείτε έτοιμη σκόνη αμυγδάλου, βάλτε τα αμύγδαλα ασπρισμένα στο μπλέντερ με 2 κουτ. σ. από την ζάχαρη άχνη που θα χρησιμοποιήσουμε, και κάντε τα σκόνη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε με τη σκόνη αμυγδάλου. Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Σε μια λαδόκολλα, δημιουργούμε δυο δίσκους διαμέτρου 26 cm. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 15-20 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει καλά.

Σημείωση: Αν κατά το ψήσιμο δείτε το μπισκότο να φουσκώνει περίεργα και ακανόνιστα, μην ανησυχείτε, όταν θα βγει από το φούρνο θα κάτσει, και θα επανέλθει.
Εκτέλεση κρέμας πατισερί σοκολάτα: 
Σε µπολ χτυπάτε µε σύρµα το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Σιγά σιγά κοσκινίζετε το αλεύρι και το κορν φλάουρ μαζί στα αυγά. Αναµειγνύετε πολύ καλά µε το σύρµα μέχρι να έχετε μια λεία πάστα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, και το κακάο να βράζει (μέχρι το γάλα να αρχίζει να αφρίζει.) Βγάλτε το από τη φωτιά, και προσθέστε στο γάλα την κουβερτούρα, αφήστε 1 λεπτό, και ανακατέψτε καλά με το σύρμα να λιώσει. Προσθέστε σιγά-σιγά στο αυγό 4-5 κουταλιές από το καυτό γάλα, ανακατεύοντας να μην πήξει το αυγό, και μετά ρίξτε το μείγμα των αυγών σιγά-σιγά, μέσα στο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σας κάνει κόμπους.
Στη συνέχεια το βάζουμε ξανά σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει, ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς. Όταν πάρει βράση, και σφίξει καλά η κρέμα, κατεβάστε την από τη φωτιά και αφαιρέστε την βανίλια, (φασόλι) χτυπήστε ελαφρά με το σύρμα το μείγμα συνεχώς για άλλα 30 - 60 δευτερόλεπτα.
Βάλτε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ αμέσως, και καλύψετε την επιφάνεια με μια μεμβράνη (να πατάει πάνω στην κρέμα) για να αποφευχθεί η κρούστα, και αφήστε την να κρυώσει καλά. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, και χτυπήστε την με το σύρμα να αφρατέψει. Βάλτε την στο ψυγείο αν δεν την χρησιμοποιήσετε αμέσως. Χτυπήστε την ελαφρά με το σύρμα πριν την χρησιμοποιήσετε.

Εκτέλεση κρέμας φράουλας:
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τα 30 γρμ. ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, σε σφιχτή σαντιγί. Μουσκέψτε την ζελατίνα σε κρύο νερό. Καθαρίστε τις φράουλες και βάλτε τις στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τις καλά. Βάλτε τις σε ένα κατσαρολάκι με τα 30 γρμ. κρυσταλλικής ζάχαρης. Βάλτε τις στη φωτιά να πάρουν μία βράση για ένα λεπτό, αποσύρετε από την φωτιά, και ρίξτε την τεμαχισμένη σοκολάτα, και την ζελατίνα, αφού την στραγγίσετε καλά με το χέρι. Ανακατέψτε καλά να λιώσει η σοκολάτα. Αφήστε να κρυώσει καλά, και προσθέστε τις σιγά-σιγά στην σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν. Βάλτε την σε μία φόρμα, ή σε δίσκο, με τσέρκι διαμέτρου 24 cm. αφού πρώτα στρώστε ένα αντικολλητικό χαρτί, και βάλτε την στη κατάψυξη να παγώσει καλά.

Εκτέλεση γλάσο φράουλας:
Βάλτε τις φράουλες στο μπλέντερ και πολτοποιείστε τις πολύ καλά. Βάλτε τις σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την κρέμα γάλακτος, και βάλτε τις στη φωτιά να κάψει το μείγμα. Ρίξτε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, και ανακατέψτε καλά από κάτω προς τα πάνω με μία μαρίζ να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέστε λίγο-λίγο το χρώμα ζαχαροπλαστικής, έως ότου έχετε ένα επιθυμητό κόκκινο χρώμα, αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Συναρμολόγηση:
Σε μία φόρμα με τσέρκι 26 cm διάμετρο, τοποθετήστε το ένα μπισκότο, απλώστε πάνω λίγο λιγότερη από την μισή κρέμα σοκολάτας. Τοποθετήστε και το δεύτερο μπισκότο. Ξεφορμάρετε προσεχτικά την κρέμα φράουλας. και τοποθετήστε την πάνω και στο κέντρο του μπισκότου. Ρίξτε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας, απλώστε την καλά να γεμίσει και το κενό γύρω από την κρέμα φράουλας, και στρώστε την σε λεία επιφάνεια. Βάλτε την στην κατάψυξη για λίγη ώρα να παγώσει άμεσα. Ξεφορμάρετε και βάλτε την πάνω σε μία σχάρα. Αδειάστε το γλάσο φράουλας να καλύψει καλά την επιφάνεια, αλλά και τα πλαϊνά της τούρτας, με την βοήθεια μιας σπάτουλας. Αφήστε να στραγγίξει το γλάσο για λίγο. Γαρνίρετε με ξύσμα μαύρης ή λευκής κουβερτούρας, και φράουλες. Βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει καλά το γλάσο.
Tips:
Η κρέμα πατισερί, αλλά και η κρέμα φράουλας, κρατάνε έως και 3 μέρες στο ψυγείο καλά σκεπασμένες με μεμβράνη, και σε αεροστεγής τάπερ. Μπορείτε να τις έχετε έτοιμες, και να τις χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF