Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Τάρτα πορτοκάλι

Δροσερή τάρτα πορτοκάλι. Ένα γλύκισμα για όλες τις εποχές.
Υλικά:

Για την τάρτα:
250 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρμ. βούτυρο παγωμένο
70 γρμ, ζάχαρη άχνη
1 αυγό κρύo
1 πρέζα αλάτι
1 σφηνάκι γάλα, ή νερό, παγωμένο

Για την κρέμα πορτοκάλι:
300 γρμ. φρέσκο γάλα πλήρες
150 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
160 γρμ. ζάχαρη
3 κρόκους αυγών
80 γρμ. κορν φλάουρ
15 γρμ. βούτυρο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
5 γρμ. φύλλα ζελατίνας
140 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για το γλάσο πορτοκαλιού:
250 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
70 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρμ. γλυκόζη
10 γρμ. κορν φλάουρ
1/2 κουτ. γλ. εσάνς πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά
3 γρμ. φύλλα ζελατίνας
200 γρμ. σαντιγύ για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:

Τάρτα:
Μπορείτε να την ετοιμάσετε και από την προηγούμενη μέρα, και να την φυλάξετε σε ξηρό μέρος. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κιβάκια.
Βάλτε το αλεύρι, το βούτυρο, και το αλάτι στο μίξερ με το πτερύγιο. Χτυπήστε μέχρι η ζύμη να μοιάζει με ψίχουλα. Ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε για 20 δευτερόλεπτα ακόμα. Βάλτε την ζύμη σε ένα μπολ, και ζυμώστε την για λίγο με τα χέρια. Τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε να κρυώσει και να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε. Απλώστε την σε ένα αλευρομένο χαρτί ψησίματος, αλευρώστε ξανά, σκεπάστε την με χαρτί ψησίματος, και ανοίξτε την ζύμη με ένα πλάστη σε μέγεθος μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Βουτυρώστε καλά μία βαθιά ταρτιέρα, ή ταψάκι 25 εκ. διάμετρο περίπου, και στρώστε με τα δάχτυλα τη ζύμη να καλύψει και τα πλαϊνά. Την τρυπάμε αρκετά με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την γεμίζουμε με ότι όσπρια έχουμε, φασόλια, φακές, ή και ρύζι. Ψήνουμε στους 160 C σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια με την μεμβράνη, και ψήνουμε για 15-20' περίπου ακόμα, να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφή χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει, και την αφαιρούμε από την ταρτιέρα.
Κρέμα πορτοκάλι:
Μουσκέψτε την ζελατίνη σε κρύο νερό.
Χτυπήστε με το σύρμα το κορν φλάουρ, τους κρόκους, και την ζάχαρη,
Βάζετε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το γάλα με τον χυμό πορτοκαλιού σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίξτε το μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει καλά η κρέμα. Αποσύρετε από την φωτιά ρίξτε το βούτυρο, την ζελατίνη αφού την στραγγίξτε καλά, το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατέψτε καλά.
Σκεπάστε την κρέμα με μεμβράνη, (να πατάει πάνω στην κρέμα) και αφήστε την λίγο να κρυώσει, και μετά βάλτε την στο ψυγείο. Χτυπήστε τα 180 γρμ. κρέμα γάλακτος σε αρκετά παχύρρευστη μορφή, και προσθέστε την διαδοχικά στην παγωμένη κρέμα, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα να αφρατέψει λίγο. Σκεπάστε την και βάλτε την στο ψυγείο αν δεν την χρησιμοποιήσετε αμέσως. Χτυπήστε την ελαφρά με το μίξερ χειρός, ή με το σύρμα αν θέλετε, πριν την χρησιμοποιήσετε.
Γλάσο πορτοκαλιού:
Μουσκέψτε σε κρύο νερό την ζελατίνα. Κρατήστε 4-5 κουτ. σούπας από τον χυμό πορτοκάλι.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη για 2 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι βάλτε το κορν φλάουρ, το χυμό πορτοκαλιού που κρατήσατε, και το εσάνς πορτοκαλιού, ανακατέψτε καλά να λιώσει το κορν φλάουρ. Στη συνέχεια ενώ βράζει το πορτοκάλι, ρίξτε σιγά-σιγά το μείγμα κορν φλάουρ ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη. Αφήστε να βράση δύο-τρία λεπτά και να πήξη. Αποσύρετε από τη φωτιά ρίξτε την γλυκόζη, και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε και την ζελατίνα, αφού την στύψτε καλά με το χέρι, και ανακατέψτε καλά να λιώσει.
Τέλος, ρίχνετε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήστε να κρυώσει καλά.

Ολοκλήρωση:
Βάζουμε την τάρτα σε μία πιατέλα.
Ρίχνουμε την την κρέμα πορτοκάλι, και την ισιώνουμε καλά με μία σπάτουλα. Αφήνουμε 4-5 χιλιοστά χώρο για να πάρει και το γλάσο. Ρίχνουμε το γλάσο πορτοκαλιού να καλύψει όλη την επιφάνεια,  και βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει.  Γαρνίρετε αν θέλετε γύρω-γύρω στην άκρη με σαντιγύ, και λεπτές φλούδες πορτοκαλιού που τις έχετε βράση για 5 λεπτά σε σιρόπι ζάχαρης.


13 σχόλια:

  1. καλημερα κια μπραβο για την ομορφη προσπαθεια ! μια παρατηρηση θα ηθελα να κανω ....στα υλικα για την κρεμα πορτοκαλι λετα και 3 φυλλα ζελατινας , τα οποια ομως στην εκτελεση δεν βλεπω πουθενα να τα αναφαιρετε !!!! τυπογραφικο λαθος η παραληψη ;!
    ευχριστω πολυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε vasilis σε ευχαριστώ για τα κσλά σου λόγια, αλλά και για την παρατήρηση σου. Φυσικά είναι παράληψη... την προσθέτουμε μόλις κατεβάσουμε την κρέμα από τη φωτιά, και αφού την έχουμε πρώτα μουσκέψει σε κρύο νερό. Θα την διορθώσω.

      Διαγραφή
  2. ευχαριστω πολυ για την γρηγορη απαντηση φίλε Panos ! λοιπον ......την εκανα την ταρτα και εγινε φανταστικη !!! παρελειψα την ζελατινα στην κρεμα και την εβρασα μεχρι τους 78 βαθμους και εγινε η υφη της τελεια !!! απλα θα ηθελα λιγο περισσοτερη ενταση στο πορτοκαλι αν εχεις να μου προτείνεις κατι χωρις να αλλαξει η υφη της κρεμας .... (βεβαια τα γουστα ειναι υποκειμενικα ...) το γλασο ηταν θεϊκο !!! τα αναφερω αυτα για δικη σου ενημερωση ,δλδ αν δεν εχεις δοκιμασει να ξερεις (μιας και δοκιμασα εγω ) την αλλη εκδοχη ... ευχαριστω πολυ και συνεχισε ετσι ΜΠΡΑΒΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου πέτυχε και έμεινες τόσο ικανοποιημένος. Το ότι παρέλειψες την ζελατίνη, και την έκανες με αυτόν τον τρόπο, έκανες καλά, είναι σωστή κίνηση. Απλά εσύ έχεις κάποια πείρα και το έκανες, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν, και ίσως την κάψουν την κρέμα, ή τους κόψει, κ.λ.π., και πρέπει να έχουν οπωσδήποτε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Γιαυτό τον λόγο βάζω ζελατίνα στη συνταγή, για τους μη έμπειρους και αρχάριους, ώστε να τους πετύχει και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση.

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα... Όσο για την γεύση, με ξύσμα από 2 πορτοκάλια και δεν έχει έντονη γεύση... τι να πω... Αν θέλεις πρόσθεσε λίγες σταγόνες άρωμα πορτοκάλι, ή 1 κουταλάκι εσάνς. Θα δώσει πολύ περισσότερο άρωμα, και δεν μας χαλάει τίποτα.

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επισης , αλλη μια παρατηρηση ....στην δοσολογια της κρεμας αναφέρεις (3 φύλλα ζελατίνας (3 γρμ.)) φανταζομαι οτι ειναι τα μεγαλα φυλλα ζελατινας , και οχι τα μικρα , δλδ καπου στα 10 γρ. συνολο ....ευχαριστω πολυ και παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο. Ξέρεις μερικές φορές μας τρώει η σιγουριά... και δεν προσέχουμε πολύ. Είναι 3 φύλλα των 1,6 γραμμαρίων. Δηλαδή 5 γρμ. ζελατίνη. Το διόρθωσα σε γραμμάρια για να μην σας μπερδεύω. Σε ευχαριστώ και πάλι για την ενημέρωση.

      Διαγραφή
  5. εγω ευχαριστω πολύ για τις συνβουλες σου και μακαρι ολοι (επαγγελαμτιες η μη ) να δινανε σωστες συνταγες και συμβουλες όπως εσυ η να απαντουσαν στις ερωτήσεις μας ,βλέπεις είμαι και εγω ψωνισμένος ερασιτέχνης .....χαχαχαχα ! και παλι ένα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!! συνεχισε να μας δινεις ωραιο υλικο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οσο για την κρεμα ..(εγω ) θα την ηθελα λιγο πιο εντονη (ειπαμε ...το γουστο είναι υποκειμενικο ) μηπως να παραλείψω την επομενη φορα τα 140 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή ; ! δεν ξερω θα δουμε . Μη σε κουραζω ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όπως λες θέμα γούστου. Αν δεν βάλεις την κρέμα γάλακτος, θα είναι πιο σφιχτή, δεν θα έχει αυτή την υφή της μους. Γιατί δεν δοκιμάζεις με κάποιο άρωμα πορτοκάλι. Ακόμα και ένα φακελάκι ζάχαρης πορτοκαλιού θα δώσει παραπάνω άρωμα. Ξέρεις αυτά τα φακελάκια βανίλιας με άρωμα πορτοκάλι. Σε ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια, δεν με κουράζεις καθόλου. Όσο μπορώ και έχω χρόνο, θα είναι για όλους εσάς, αλλά και όλες οι συνταγές μου. Δεν κρατάω μυστικά...

      Διαγραφή
  7. ναι φιλε πάνο , εχεις δικιο , ειναι σωστη η παρατηρηση σου , θα δοκιμασω αυτο που μου προτεινεις η αν βρω κατι άλλο και θα σε ενημερωσω ...και παλι ενα ευχαριστω για τις συμβουλες σου !!!!
    Επισης να ενημερωσω αυτους που μας διαβαζουν οτι η κρεμα ετσι οπως ειναι δοσμενη η συνταγη ειναι εξαιρετικη !!!! απλα εγω προσωπικα θέλω παραπανω ενταση (λογω προσωπικου μου γουστου ) το διευκρινιζω αυτο μην τυχει και νομισει κανενας οτι δεν ειναι καλη η κρεμα !!!! ευχαριστω πολυ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF