Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Μάφινς με ξερά σύκα και μασκαρπόνε

Δοκιμάστε αυτά τα καταπληκτικά και αφράτα μάφινς, με ξερά σύκα, και κρέμα τυρί μασκαρπόνε. Για το πρωινό σας, τον καφέ σας, για το διάλειμμα στη δουλειά σας.
Υλικά για 25 μάφινς περίπου:
270 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αυγά

130 γρμ. βούτυρο λιωμένο
180 γρμ. γάλα πλήρες
180 γρμ. ζάχαρη
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
180 γρμ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε
180 γρμ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
4 κουτ. σ. μαύρο ρούμι, ή καλό κονιάκ
1 καλή πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς C.

2. Ψιλοκόβουμε τα σύκα, και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι μαζί με το ρούμι. Τα ανακατεύουμε με το χέρι, και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για 1 ώρα.

3. Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, τα χτυπάμε λίγο, και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, και το λιωμένο βούτυρο, (χλιαρό, όχι καυτό). Χτυπάμε ελαφρά, και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.

4. Δουλεύουμε λίγο με το σύρμα το τυρί κρέμα μασκαρπόνε, και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά, και σταματάμε το χτύπημα. Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα σύκα, και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα μαρίζ, ώστε να καλυφθούν αρκετά καλά τα σύκα με το μείγμα.
5. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μία φόρμα για μάφινς, αν δεν έχετε μπορείτε να προμηθευτείτε ιδικά χαρτάκια, ή φορμίτσες μιας χρήσεως, από τα σούπερ μάρκετ, και γεμίζουμε με κουτάλι κάθε κουπάκι κατά τα 2/3 τουλάχιστον. Γίνονται αρκετά αφράτα, αλλά δεν φουσκώνουν πολύ, οπότε μην φοβάστε ότι θα βγούν απέξω από την φόρμα. Αν θέλετε πασπαλίστε λίγες σταγόνες κουβερτούρας από πάνω.

6. Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι για 15 λεπτά περίπου,  να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Δοκιμάζουμε καρφώνoντας μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του μάφινς, και να βγαίνει στεγνή.

7. Αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο, τα ξεφορμάρουμε, και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Συνεχίζουμε την διαδικασία με το υπόλοιπο υλικό.
Τρώγονται κατά προτίμηση φρέσκα, ή σε μία-δύο μέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF