Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Μαντιλάκια Ζακυνθινά (γλυκά)

Γλυκά μαντιλάκια γεμιστά, με κρέμα τυριού, σε υπέροχο αρωματικό φύλλο πορτοκαλιού. Μια δικιά μου συνταγή δημοσιευμένη αποκλειστικά στο sintagespanos. Η συνταγή αυτή εκτελείται και δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο site μου.
Υλικά για 12 μαντιλάκια:

Για τη ζύμη:
120 γρμ. ηλιέλαιο χλιαρό
3-4 κουτ. σ. νερό χλιαρό
100 γρμ. ζάχαρη άχνη
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
400 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 αυγό ολόκληρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκους αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από δύο μεγάλα πορτοκάλια

Κρέμα τυριού, γέμιση:
150 γρμ. τυρί μασκαρπόνε
120 γρμ. μυζήθρα
60 γρμ. ζάχαρη άχνη
20 γρμ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρμ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη σκόνη
1/2 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας

Για διακόσμηση:
12 κομμάτια διάφορα ξηρά φρούτα:
Ξηρά δαμάσκηνα, ξηρά βερίκοκα, κερασάκι στραγγισμένο, μαρμελάδα φράουλα, η μαρμελάδα φρούτα του δάσους, κ.λ.π.
Λίγο φιλέ αμυγδάλου, η σουσάμι (προαιρετικά)

Για την επάλειψη αυγού:
1 μεγάλο αυγό
1 κουτ. σ. γάλα
Εκτέλεση συνταγής:

Επικάλυψη αυγού:
Χτυπήστε καλά το αυγό με το γάλα.

Ζύμη:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το πέικην πάουντερ, και την ζάχαρη άχνη. Κάνουμε μία μικρή λακκούβα στο κέντρο, και ρίχνουμε το ηλιέλαιο, και όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε καλά τραβώντας λίγο - λίγο αλεύρι, έως ότου ανακατευθούν όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι, μέχρι να γίνει μία απαλή και αφράτη ζύμη, περίπου 5-6 λεπτά.
Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο ελαφρώς μεγαλύτερο από 36Χ48 εκ. Με ένα πινέλο βουρτσίζουμε το περιττό αλεύρι πάνω από το φύλλο. Κόβουμε λίγο τις άκρες που περισσεύουν για να φέρουμε ακριβώς το φύλλο σε 36Χ48 εκ. Κόβουμε το φύλλο σε 3 ομοιόμορφες λωρίδες κατά μήκος, δλδ. 48Χ12 εκ. και χωρίζουμε την κάθε λωρίδα στα 4 και έτσι έχουμε 12 κομμάτια 12Χ12 εκ. το κάθε ένα. Βουρτσίζουμε το περιττό αλεύρι από τα φύλλα και από την άλλη πλευρά.
Κρέμα τυριού:
Μαλακώνουμε το τυρί κρέμα με το σύρμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Χτυπήστε το αυγό με την βανίλια, και προσθέστε το στο μείγμα. Ανακατέψτε καλά, και προσθέστε ζάχαρη, και αμυγδαλόψιχα. Δουλέψτε τα υλικά καλά με το σύρμα να ενσωματωθούν. Διαλύστε με το χέρι την μυζήθρα, και ρίξτε την στην κρέμα, ανακατέψτε την καλά με ένα κουτάλι.
 Μπορείτε να την φτιάξετε από πριν. Διατηρείται στο ψυγείο για μερικές ημέρες. Ανακατέψτε την λίγο πριν την χρησιμοποιήσετε.
Ολοκλήρωση:
Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας κρέμα στο κέντρο σε κάθε μαντιλάκι. Διπλώνουμε τις γωνίες σύμφωνα με το σχέδιο 1 και 2. (Βλέπε φώτο) Αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με το αυγό, και πασπαλίζουμε λίγο φιλέ αμυγδάλου από πάνω. (αν θέλετε βάζετε μόνο στα μισά φιλέ αμυγδάλου, και στα άλλα μισά σουσάμι) Βάζουμε πάνω στην κρέμα στο κέντρο εκεί που ενώνουν οι άκρες του φύλλου από ένα ξηρό φρούτο, κ.λ.π., (αν βάλουμε μαρμελάδα, την βάζουμε μετά το ψήσιμο, από ένα κουταλάκι του γλυκού). Τοποθετούμε τα μαντιλάκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, σε απόσταση 3-4 εκ. μεταξύ τους.
Βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C στον αέρα, για 12 - 15 λεπτά περίπου, να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Σερβίρωντε ζεστά, αλλά και κρύα σε θερμοκρασία δωματίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF