Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Τάρτα με ξερά φρούτα, και καραμελωμένα φουντούκια

 Απολαύστε αυτή την μοναδική τάρτα με αφράτη μυρωδάτη ζύμη πορτοκαλιού, γέμιση με αποξηραμένα φρούτα, καραμελωμένα φουντούκια, και σάλτσα καραμέλας φτιαγμένη από καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. Ένα υπέροχο δικό μου γλύκισμα,  που θα το λατρέψετε όλοι. Οι φώτο είναι ενδεικτικές, προσωρινά.
Υλικά για μία βαθιά ταρτιέρα 24-26 εκ.

Για τη ζύμη:
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρμ. μαλακό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρμ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. του γλ. μπέικιν πάουντερ
3 κρόκους αυγού
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από δύο πορτοκάλια

Για τα καραμελωμένα φουντούκια:*
150 γρμ. φουντούκια
80 γρμ. ζάχαρη

Για το καραμελωμένο γάλα:*
200 γρμ. ζαχαρούχο γάλα

Για τη γέμιση:
250 γρμ. αποξηραμένα σύκα
150 γρμ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
100 γρμ. αποξηραμένα μύρτιλλα
100 γρμ. σταφίδα ξανθιά
80 γρμ. μαύρο ρούμι
150 γρμ. καραμελωμένα φουντούκια*
150 γρμ. καραμελωμένο γάλα*

Για τη σάλτσα καραμέλας:
50 γρμ. καραμελωμένο γάλα*
30-40 γρμ. κρέμα γάλακτος
μισή δόση βανίλιας (κάψουλα)
Εκτέλεση:

Ζύμη:
Η προετοιμασία της ζύμης μπορεί να γίνει και την προηγούμενη ημέρα, την τυλίγετε με μεμβράνη, και την φυλάτε στο ψυγείο.

1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους, το μπέικιν πάουντερ, και το αλεύρι, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη, και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
2. Κρατάμε στην άκρη λίγη ζύμη, περίπου όσο ένα μέτριο λεμόνι.
3. Παίρνουμε τη ζύμη, και την βάζουμε πάνω σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Την ανοίγουμε με την παλάμη μας λίγο, και την βάζουμε σε βαθιά ταρτιέρα, αφού την έχουμε πρώτα βουτυρώσει ελαφρώς. Την ανοίγουμε με τα δάχτυλα να καλύψει την επιφάνεια και τα πλαϊνά της ταρτιέρας, φτιάχνοντας λίγο πιο παχύ το τοίχωμα απ' ότι της επιφάνειας.
4. Τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι.

Καραμέλωμα φουντουκιών:
1. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, έτσι ώστε να αρχίσει να καραμελώνει. (δεν ανακατεύουμε, μόνο γέρνουμε το τηγάνι λίγο δεξιά-αριστερά) Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού προηγουμένως τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, έτσι ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα. Ανακατεύουμε έως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα, αλλά προσέχουμε να μη μείνουν πολύ και η καραμέλα καεί και πικρίσει.
2. Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
3. Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε τόσο, ώστε να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα. (για να γίνουν κρέμα, θέλουν παραπάνω χτύπημα αφότου γίνουν σκόνη)

Καραμέλωμα γάλακτος:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
2. Βάζουμε τα 200 γρμ. ζαχαρούχο γάλα σε ένα μικρό μεταλλικό σκεύος φούρνου, ή πυρέξ, και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
3. Το τοποθετούμε μέσα στο ταψί του φούρνου, και ρίχνουμε αρκετό νερό μέσα στο ταψί. Αν μας επιπλέει το σκεύος με το γάλα, βάζουμε ένα μικρό βάρος από πάνω. Το αφήνουμε να ψηθεί για 1.5 έως 2 ώρες περίπου, έως ότου γίνει μία αρκετά σφιχτή κρέμα, και πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προσοχή μην την κάψετε.
Κατά διαστήματα ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό στο ταψί.
4. Αφαιρούμε από τον φούρνο, και με το σύρμα δουλεύουμε λίγο την κρέμα να αφρατέψει. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Γέμιση:
1. Σε μία σανίδα ψιλοκόβουμε μέτρια τα σύκα, και τα δαμάσκηνα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε τα μύρτιλλα και τις σταφίδες. Προσθέτουμε το ρούμι, και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες. (μπορούμε να τα έχουμε ετοιμάσει και από βραδύς)
2. Ρίχνουμε τον πολτό από τα καραμελωμένα φουντούκια, και τα 150 γρμ. καραμελωμένο γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σάλτσα καραμέλας:
1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 50 γρμ. καραμελωμένο γάλα, και 30 γρμ. περίπου κρέμα γάλακτος, και το τοποθετούμε στη φωτιά να κάψει.
2. Το κατεβάζουμε, προσθέτουμε και την βανίλια, και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν και να γίνει ένα αρκετά πηχτό, αλλά ρευστό σιρόπι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος ακόμα. Αυτό ρυθμίζετε ανάλογα με το πόσο πηχτό μας έγινε το καραμελωμένο γάλα. (Να ξέρετε ότι όταν κρυώσει, θα πήξει λίγο περισσότερο.)
Ολοκλήρωση:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 βαθμούς.
2. Αδειάζουμε στην τάρτα τη γέμιση, (μείγμα ξερών φρούτων) και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
3. Με την ζύμη που κρατήσαμε φτιάχνουμε ένα κορδόνι τόσο μακρύ, όσο χρειάζεται να καλύψει την τάρτα γύρω-γύρω στο τοίχωμα. Αφού φτιάξουμε λοιπόν το κορδόνι μας, το απλώνουμε πάνω στην γέμιση, κυκλικά και κολλητά με το τοίχωμα της ζύμης, πιέζοντας ελαφρώς να κολλήσει λίγο με το τοίχωμα της ζύμης, και το πιέζουμε ελαφρώς με το δάχτυλό μας να γίνει κάπως πλακέ.
4. Σκεπάζουμε το γλυκό με αλουμινόχαρτο, και το τοποθετούμε στο φούρνο στην μεσαία, ή κάτω θέση. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά περίπου.
5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
6. Βάζουμε την σάλτσα καραμέλας σε σακούλα του κορνέ με ίσια μέτρια μύτη, (ή αν δεν έχετε σε μία μικρή σακουλίτσα τροφίμων, κόβετε λίγο την άκρη ανοίγοντας μία μικρή τρύπα) και ρίχνετε την σάλτσα τραβώντας γραμμές πάνω στη γέμιση. Βάζετε (αν θέλετε) το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Διατηρείται εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος, για δύο - τρεις μέρες σκεπασμένο με μεμβράνη. Καλό θα είναι αν το βάλετε στο ψυγείο, να καταναλωθεί άμεσα διότι θα ξεραθεί η τάρτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF