Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τούρτα φράουλα, με επικάλυψη σάλτσα φράουλας

Μία υπέροχη τούρτα που την έφτιαξα στα γενέθλια της γυναίκας μου, με μία μοναδική γεύση και άρωμα φρέσκιας φράουλας που θα σας καταπλήξει. Η συνταγή είναι φτιαγμένη από εμένα αποκλειστικά για το sintagespanos. Ιδανική για γενέθλια, και όχι μόνο...

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
280 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 αβγά
280 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
130 γρμ βούτυρο
3 βανίλιες

Για την κρέμα φράουλας:
400 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή
300 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
150 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες
30 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
2 φύλλα ζελατίνα 3,5 γρμ. περίπου

Για την επικάλυψη, σάλτσα φράουλας:
200 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες
40 γρμ. ζάχαρη άχνη
30 γρμ. γλυκόζη
1 1/2 φύλλα ζελατίνα 3 γρμ.

Για το σιρόπι:
300 γρμ νερό
200 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
2 κουτ. σ. σιρόπι φράουλας

Για το γαρνίρισμα:
400 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, αρκετά κρύα
2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια, ή 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας, ή άρωμα φράουλας
λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι:
Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους για 6 - 7 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε.
Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτετε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το αλεύρι ανακατεμένο με την βανίλια, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Βουτυρώστε τα πλαϊνά μιας στρογγυλής φόρμας με τσέρκι, 26 εκ. και τοποθετήστε ένα χαρτί ψησίματος στο πάτο. Ρίξτε το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30' - 35' στους 180 C. Δοκιμάστε με οδοντογλυφίδα για το επιθυμητό ψήσιμο.
Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ισιώστε την επιφάνεια, και κόψτε το προσεχτικά οριζόντια σε δύο φύλλα ενός εκ. πάχος.

Για την κρέμα φράουλας:
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τα 30 γρμ. ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, σε αρκετά παχύρρευστη μορφή. Μουσκέψτε την ζελατίνα σε κρύο νερό. Καθαρίστε τις φράουλες, κόψτε τις στα τέσσερα, και βάλτε τις στο μπλέντερ και χοντροκόψτε τις. Βάλτε της σε ένα κατσαρολάκι με τα 30 γρμ. κρυσταλλικής ζάχαρης. Βάλτε τις στη φωτιά να πάρουν μία βράση για ένα λεπτό, αποσύρετε από την φωτιά, και ρίξτε την τεμαχισμένη σοκολάτα, και την ζελατίνα, αφού την στραγγίστε καλά. Ανακατέψτε καλά να λιώσει η σοκολάτα. Αφήστε να κρυώσει καλά, και προσθέστε τις σιγά-σιγά στην κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν. Βάλτε την στο ψυγείο να παγώσει καλά, και να σφίξει, για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Πρέπει να είναι σφιχτή, και να "στέκεται" αρκετά.
(Για πιό γρήγορα, βάλτε την στην κατάψυξη για 1 ώρα).

Για την επικάλυψη, σάλτσα φράουλας:
Βάλτε σε κρύο νερό την ζελατίνα να μουσκέψει. Καθαρίστε, και πολτοποιείστε τις φράουλες στο μπλέντερ. Βάλτε τις σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη, και τοποθετήστε τις στη φωτιά να πάρουν μία βράση, Ξαφρίστε τις καλά, ρίξτε τη γλυκόζη και αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίξτε μέσα την ζελατίνα, αφού την στραγγίξετε καλά. Ανακατέψτε να λιώσει η ζελατίνα και αφήστε να κρυώσει, και βάλτε την στο ψυγείο για καμιά ώρα να αρχίσει να πήζει προτού την χρησιμοποιήσετε.

Για το σιρόπι:
Βράστε όλα τα υλικά μαζί εκτός το σιρόπι φράουλας, για 3-4 λεπτά. Κατεβάστε το από τη φωτιά και ρίξτε το σιρόπι φράουλας. Αφήστε το να κρυώσει.

Για το γαρνίρισμα:
Χτυπήστε δυνατά την κρέμα γάλακτος προσθέτοντας διαδοχικά την ζάχαρη άχνη, και το άρωμα, σε σφιχτή σαντιγί. Ρίξτε μερικές σταγόνες χρώμα, ώστε να έχετε ένα απαλό ροζ χρώμα. Βάλτε την στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Συναρμολόγηση:
Σε ένα δίσκο, ή πιατέλα σερβιρίσματος, βάλτε το ένα κομμάτι παντεσπάνι και ραντίστε το καλά με το σιρόπι. Στρώστε την μισή κρέμα φράουλας. Τοποθετήστε και το άλλο κομμάτι παντεσπάνι, και ραντίστε το καλά με το υπόλοιπο σιρόπι. Στρώστε την υπόλοιπη κρέμα φράουλας. Πάρτε λίγη σαντιγί και καλύψετε την τούρτα στα πλαϊνά. Με σακούλα του κορνέ φτιάξτε μέτριες ροζέτες γύρω-γύρω στην άκρη της επιφάνειας της τούρτας, την μία δίπλα από την άλλη. Με την σαντιγί που θα σας περισσέψει, γαρνίρετε λίγο το πλαϊνό της τούρτας. Ρίξτε την σάλτσα φράουλας να απλώσει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της τούρτας, μέσα από τις ροζέτες. Βάλτε 3-4 ολόκληρες φράουλες στο κέντρο, και τοποθετήστε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει καλά για 2 ώρες. (Αν θέλετε προαιρετικά, κολλήστε στα πλαϊνά της τούρτας, μερικές φράουλες κομμένες στη μέση.

Διακοσμήστε την και με την δικιά σας φαντασία. Δώστε χρώμα στην σαντιγί σας ανάλογα με τις περιπτώσεις, ροζ, πράσινη, γαλάζια, ή λευκή.

Σερβίρει: 14-16 μερίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF