Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τούρτα δαμάσκηνο

Υπέροχη γευστική τούρτα με δαμάσκηνα. Δοκιμάστε αυτήν την υπέροχη συνταγή μου για τα γενέθλιά σας, τα γενέθλια των αγαπημένων σας. Ή να την κάνετε δώρο στην γιορτή τους. Εγώ την έφτιαξα στη γιορτή του γιου μου.
Υλικά:

Παντεσπάνι:
250 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
190 γρμ. ζάχαρη
8 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
100 γρμ. βούτυρο βιτάμ soft, σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρμ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο, τριμμένο σκόνη
2 βανίλιες
1 1/2  κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Κρέμα δαμάσκηνου:
220 γρμ. ξηρά δαμάσκηνα, (χωρίς κουκούτσι)
200 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
3 κουτ. σ. καλής ποιότητας κονιάκ
4 φύλλα ζελατίνα, (6 γρμ. περίπου)
450 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη  σε αρκετά παχύρρευστη μορφή, με 3 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
Για την επικάλυψη (σαντιγί):
350 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
4 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη, αν την θέλετε πιό ελαφριά, βάλτε 3 κουτ.
άρωμα βανίλιας, ή βουτύρου, ή κάποιο της αρεσκείας σας
2 κουτ. σ. κακάο σκόνη
μερικά ξηρά δαμάσκηνα
ροκανίδι άσπρης σοκολάτας, ή φιλέ αμυγδάλου

Σιρόπι:
300 γρμ από το νερό που μουσκέψαμε τα δαμάσκηνα, (αν δεν φτάσει συμπληρώνουμε νερό)
200 γρμ. ζάχαρη
μία κουτ. σ. ρούμι, κονιάκ, ή κάποιο λικέρ αρεσκείας σας
Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
2. Καθαρίζουμε καλά τα φιστίκια από την φλούδα τους. Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με μία κουταλιά από τα 190 γρμ. ζάχαρη άχνη της συνταγής, και τα κάνουμε σκόνη.
3. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, και το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
4. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν, και προσθέτουμε το βιτάμ κομματάκια, και ανακατεύουμε καλά.
5. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
6. Προσθέτουμε το φιστίκι, και ανακατεύουμε απαλά με την μαρίζ.
7. Αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι 26 εκ. με λίγο βιτάμ, στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20’ - 25' στους 160 - 170 C. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.
9. Ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, και το κόβουμε οριζοντίως σε τρεις ομοιόμορφες φέτες πάχους 1 εκ.
Κρέμα δαμάσκηνου:
1. Μουσκέυουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό.
2. Κόβουμε τα δαμάσκηνα στα τέσσερα, τα βάζουμε σε μπολ, και ρίχνουμε βραστό νερό πάνω τους. Αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσουν. (αν είναι ξερά τα δαμάσκηνα, διότι υπάρχουν και αρκετά μαλακά) Τα στραγγίζουμε καλά πιέζοντας τα και με το χέρι. (Κρατάμε το νερό τους σε ένα μπολ). Τα βάζουμε στο μούλτι και τα κάνουμε πουρέ.
3. Λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα με το κονιάκ σε μπεν μαρί, ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας.
4. Ρίχνουμε στη σοκολάτα την ζελατίνα, αφού την έχουμε στραγγίξει καλά, και την έχουμε λιώσει σε 3 κουτ. σ. ζεστή κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε καλά.
5. Την ρίχνουμε μέσα στον πουρέ δαμάσκηνου, ανακατεύουμε καλά, και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος, όχι στο ψυγείο, να κρυώσει.
6. Προσθέτουμε διαδοχικά τα 450 γρμ. παχύρρευστης κρέμας γάλακτος, ανακατεύοντας με μία μαρίζ ελαφρά, έως ότου ενωθούν καλά τα δύο υλικά. Την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.

Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ζάχαρη για 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε, και προσθέτουμε το ρούμι, ή το λικέρ.

Σαντιγί:
1. Κοσκινίζουμε δύο φορές την ζάχαρη άχνη με το κακάο μαζί.
2. Χτυπάμε για λίγο την κρέμα γάλακτος σε μέτριες έως δυνατές στροφές, ρίχνουμε σιγά-σιγά την ζάχαρη, και τέλος το άρωμα. Χτυπάμε δυνατά έως ότου σφίξει αρκετά, και γίνει σαντιγί.
3. Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Ολοκλήρωση τούρτας:
1. Βάζουμε την μία φέτα παντεσπάνι στην ίδια φόρμα με το τσέρκι που το ψήσαμε, και με πινέλο το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
2. Απλώνουμε με σπάτουλα τη μισή κρέμα δαμάσκηνο από πάνω, και τοποθετούμε την δεύτερη φέτα παντεσπάνι. Το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
3. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα δαμάσκηνο, και τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι. Βρέχουμε καλά με το υπόλοιπο σιρόπι.
4. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 1,5 - 2 ώρες να σφίξει καλά η κρέμα. Εναλλακτικά για πιο γρήγορα, στην κατάψυξη για 45' έως 1 ώρα.
5. Αφαιρούμε το τσέρκι, και βάζουμε την τούρτα σε πιατέλα, ή δίσκο. Στρώνουμε πάνω στο παντεσπάνι ένα λεπτό στρώμα σαντιγί, και με τη σπάτουλα καλύπτουμε και γύρω-γύρω την τούρτα με σαντιγί. Την υπόλοιπη σαντιγί την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ, και γαρνίρουμε με ροζέτες την επιφάνεια της τούρτας.
6. Διακοσμούμε με ξηρά δαμάσκηνα, κερασάκια, και ροκανίδι άσπρης σοκολάτας.
7. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει.

Σερβίρει: 14-15 μερίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF