Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τάρτα φράουλας

Καλοκαίρι λοιπόν, και η εποχή της φράουλας. Θα φτιάξουμε μία συνταγή τάρτας με φρέσκες μυρωδάτες φράουλες, με κρέμα φράουλας, και επικάλυψη με φράουλες, και σάλτσα από μοσχομυρωδάτες φράουλες. Μία δικιά μου συνταγή δροσερή και μυρωδάτη για το καλοκαίρι, και όχι μόνο. Ενδεικτικές φώτο.
Υλικά για μία βαθιά ταρτιέρα:

Για την τάρτα:
250 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρμ. βούτυρο παγωμένο
80 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 κουτ. σ. γάλα, παγωμένο
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια

Για την κρέμα φράουλας:
100 γρμ. φρέσκες φράουλες
250 γραμμ. γάλα φρέσκο
150 ml κρέμα γάλακτος
100 γρμ. ζάχαρη
40 γρμ. κoρν φλάουρ
1 αβγό
2 κρόκους αβγού
1 κλωναράκι βανίλιας, ή 2 βανίλιες (κάψουλες)

Επίστρωση, και σάλτσα φράουλας:
15 περίπου μέτριες φρέσκες φράουλες, κομμένες στη μέση
250 γρμ. φρέσκες φράουλες
50 γρμ. ζάχαρη
40 γρμ. γλυκόζη
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
 1 1/2 φύλλα ζελατίνας (3 γρμ.)
Εκτέλεση:

Για την τάρτα:
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κιβάκια.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, και να γίνει μία απαλή ζύμη. Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ, και ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια. Τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Την απλώνουμε σε ένα αλευρομένο χαρτί ψησίματος, αλευρώνουμε ξανά, την σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος, και ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Βουτυρώνουμε καλά μία βαθιά ταρτιέρα, και στρώνουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη στο ταψάκι και στα πλαϊνά, ότι περισσέψει το κόβουμε με το χέρι. Για να μη φουσκώσει το τρυπάμε αρκετά με το πιρούνι, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την γεμίζουμε με ότι όσπρια έχουμε, φασόλια, φακές, ή και ρύζι. Ψήνουμε στους 170 C σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια με την μεμβράνη, και ψήνουμε για 15' - 20' ακόμα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Η ποσότητα των υλικών διαφοροποιείται ανάλογα με την ταρτιέρα σας.

Κρέμα φράουλας:
Βάζουμε στο μπλέντερ τα 100 γρμ. φράουλες, και τις πολτοποιούμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας κομμένο κάθετα στη μέση ώστε οι σπόροι να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα, (ή τις 2 βανίλιες) και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά. Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος, ρίχνουμε τον πολτό φράουλας, ανακατεύουμε καλά, και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα. Την τροποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει. Όταν η κρέμα παγώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας, και την χτυπάμε με το σύρμα, ή στο μίξερ, για να γίνει απαλή.

Για την σάλτσα φράουλας:
Βάζουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα να μουσκέψει. Καθαρίζουμε, και κόβουμε τα 250 γρμ. φράουλες σε μεγάλα κομμάτια. (π.χ. στα τέσσερα). Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, και τοποθετούμε στη φωτιά να πάρουν μία βράση, Τις ξαφρίζουμε καλά, ρίχνουμε τη γλυκόζη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα την ζελατίνα, αφού την στραγγίσουμε καλά με το χέρι. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζελατίνα και την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Ολοκλήρωση γλυκού:
Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα φράουλας, και την στρώνουμε να κάνει ίσια επιφάνεια. Την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει. Καθαρίζουμε μερικές φράουλες από τα φυλλαράκια τους, και τις βυθίζουμε όρθιες στην κρέμα ελαφρώς, με τη μύτη προς τα επάνω, (ίσα να στέκονται όρθιες), γύρω-γύρω στο τοίχωμα της τάρτας. Δηλαδή φτιάχνουμε ένα είδος τοιχώματος με φράουλες γύρω στην τάρτα. Αδειάζουμε την σάλτσα φράουλας σε όλη την επιφάνεια της κρέμας, την ισιώνουμε λίγο, ρίχνουμε μερικές κομμένες φράουλες στη μέση από πάνω, και την βάζουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα να παγώσει καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF