Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τούρτα φρούτων με καραμέλα & σοκολάτα.

Μία γλυκιά απόλαυση εμπνευσμένη από μένα για όλους τους φίλους του φόρουμ.
Υλικά:

Για την βάση παντεσπάνι:
3 ασπράδια αυγών
2 κρόκοι αυγών
100 γρμ. αλεύρι
50 γρμ. ζάχαρη
40 γρμ. βούτυρο λιωμένο
2 βανίλιες
1 κουτ. σ. κακάο
1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
1/2 φακελάκι μπέικην πάουντερ

Για το σιρόπι:
100 γρμ. νερό
80 γρμ. ζάχαρη
 1 κουτ. σ. μέλι
3-4 καρφάκια γαρύφαλλο

Για την γέμιση:
2 ώριμες μέτριες μπανάνες
250 γρμ. βερίκοκα αποξηραμένα
100 γρμ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
120 γρμ σιρόπι καραμέλας Carte D'or
60 γρμ. καραμέλες γάλακτος
100 γρμ. σταφίδα ξανθιά
500 γρμ. κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
2 φύλλα ζελατίνα
1 σφηνάκι ρούμι, η αν δεν έχουμε κονιάκ

Για το γλάσο:
200 γρμ. κουβερτούρα
200 γρμ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σ. μέλι

Εκτέλεση:

Βάση.
Χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη να γίνουν μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους.
Δεν χτυπάμε πολύ, ελάχιστα και σιγά σιγά ίσια για να ανακατευτούν. Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε το μπέικιν το κακάο το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι στα αβγά και ανακατεύουμε πάντα αργά και όχι πολύ. Μόνο όσο χρειάζεται για να ανακατευτούν. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα με τσέρκι 26 - 28 cm βουτυρωμένη. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι παραπάνω από 6-7 χιλιοστά ύψος. και ψήνουμε στους 180' C περίπου 15 λεπτά. Παρακολουθούμε το ρόδισμα (ανάλογα με το φούρνο) προσεκτικά γιατί σε 2-3 λεπτά μπορεί να σκουρύνει πολύ. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός το μέλι, για 1 λεπτό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι, ραντίζουμε το παντεσπάνι να μουσκέψει καλά.

Συναρμολόγηση:
Πρώτα-πρώτα πριν ξεκινήσουμε καμία διαδικασία, μουσκεύουμε τις σταφίδες ατό ρούμι.
Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες και τις στρώνουμε πάνω στη βάση, στρώνουμε και τις σταφίδες. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά τις καραμέλες, ρίχνοντας διαδοχικά το σιρόπι καραμέλας. Κατεβάζουμε και ρίχνουμε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα μέσα στο σιρόπι καραμέλας, και ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν τα στρώνουμε και αυτά πάνω από τα άλλα υλικά.
Χτυπάμε τα 500 γρμ. κρέμα γάλακτος με της 2 κ. σ. άχνη ζάχαρη σε πηχτή κρέμα, όχι σαντιγί, μουσκεύουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό, κατόπιν ζεσταίνουμε 2 κ. σ. γάλα και διαλύουμε την ζελατίνα, την κρυώνουμε και την ρίχνουμε στην σαντιγί, συνεχίζουμε ακόμα λίγο το χτύπημα, και την στρώνουμε πάνω από τα υλικά. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Φτιάχνουμε το γλάσο.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά τα 200 γρμ. κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια, ανακατεύουμε καλά να λιώσει η κουβερτούρα, και προσθέτουμε το μέλι, την αφήνουμε εκτός ψυγείου να κρυώσει και την ρίχνουμε πάνω από την κρέμα σαντιγί, για να γλασάρουμε το γλυκό μας. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά. Αφαιρούμε το τσέρκι κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε με κάποιο γλυκό κουταλιού η σαντιγί, η φρέσκες φράουλες, φρέσκα κεράσια, ότι μας αρέσει...

Λίγα μυστικά.
Προαιρετικά αν δεν μας κάνει κόπο, τα βερίκοκα τα κόβουμε στη μέση η στα τέσσερα για καλύτερο αποτέλεσμα. (Προτείνεται)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF