Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Παγωτό πορτοκάλι

Άλλη μία γευστική δροσερή συνταγή παγωτού, με γεύση από φρέσκα πορτοκάλια. Όλο δροσιά για το καλοκαίρι.
Υλικά:
400 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα ψυγείου
1 κουτί φυτική κρέμα γάλακτος, Morfat ή Ermol, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουτί γάλα ζαχαρούχο, κρύο ψυγείου
280 γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες, κρύο ψυγείου
6-7 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο (προαιρετικά)
2 με 3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο (προαιρετικά για καλύτερο χρώμα)

Υλικά γιά τη γεύση:

1ος τρόπος
Το ξύσμα 3 μέτριων πορτοκαλιών
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
100 γρμ. χυμό πορτοκαλιού
20 γρμ. μέλι

2ος τρόπος
2 πορτοκάλια.
20 γραμ. ζάχαρη.
Το χυμό ενός πορτοκαλιού.
20 γρμ. μέλι
1 με 2 κουταλιές σούπας αλκοόλ ελαφριάς γεύσης. (αν βρείτε λικέρ πορτοκάλι, ακόμα καλύτερα)

Οδηγίες:
Επιλέγουμε έναν από τους δύο τρόπους που θέλουμε.
1ος τρόπος: 
Παίρνουμε ένα λεπτό ξύσμα από τα 3 πορτοκάλια τα βάζουμε σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, θα λιώσει η ζάχαρη και θα γίνει σαν σιρόπι. Ανακατεύουμε με τον κρύο χυμό του ενός πορτοκαλιού, και το μέλι.

2ος τρόπος:
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε μια πολύ λεπτή φλούδα από τα 2 πορτοκάλια, (να μην πάρουμε καθόλου από το άσπρο μέσα,) τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με 100 γραμ. χυμό και τα 20 γραμ. ζάχαρη, το βράζουμε λίγα λεπτά να μαλακώσει καλά η φλούδα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το πολτοποιούμε στο μούλτι. Το βάζουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο να κρατηθεί κρύο.
Εκτέλεση παγωτού: 
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τις κρέμες γάλακτος, το ζαχαρούχο, και το φρέσκο γάλα. Κτυπάμε για 15 λεπτά περίπου στη γρήγορη ταχύτητα, (στην αρχή χαμηλά για να μην πεταχτούν τα υλικά) να γίνει μια αφράτη παχύρρευστη κρέμα. Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα με το πορτοκάλι (τον έναν από τους δύο τρόπους που διαλέξατε.) και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και κτυπάμε για 2 λεπτά να ανακατευθούν τα υλικά.
Το παγώνουμε στην παγωτομηχανή αν έχετε, η το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες και το ξαναχτυπάμε για 5 λεπτά ανά 2 ώρες για άλλες 2 φορές για να γίνει αφράτο.
Όσο πιο πολλές φορές το χτυπάμε, τόσο πιο αφράτο γίνετε το παγωτό.

Λίγα μυστικά ακόμα
Επειδή σε αυτή την συνταγή χρησιμοποιήσαμε ζάχαρη, για να μην μας γίνει πολύ γλυκό το παγωτό, αφαιρούμε 2 καλές κουταλιές από το ζαχαρούχο γάλα. Αν μας αρέσει όμως το αφήνουμε ως έχει.

Το αλκοόλ βοηθά το παγωτό στο να μην παγώσει πολύ και του δίνει την απαλή υφή που έχει το παγωτό.

Δεν βάζουμε την κατάψυξη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να μην γίνει πέτρα το παγωτό. Αν είναι πολύ παγωμένο, το αφήνουμε 5 λεπτά εκτός ψυγείου, και μετά σερβίρουμε.

Μπορείτε αν θέλετε να χωρίσετε το υλικό σε δύο μέρη πριν ρίξετε το πορτοκάλι, και να φτιάξετε δυο διαφορετικές γεύσεις. Στην προκειμένη περίπτωση βάζουμε τη μισή δόση από τα υλικά της κάθε γεύσης.

Υπάρχουν στο εμπόριο σταθεροποιητές παγωτού και συντηρητικά, αλλά δεν ξέρω αν πωλούνται λιανικής, είναι για βιομηχανικό παγωτό. Τα έχω βρει στο Internet αλλά σε ποσότητες 2 και 5 κιλών. (Άλλωστε τι τα θέλουμε αυτά τα χημικά...)

Προτεινόμενη θερμοκρασία κατάψυξης -18 έως -20 βαθμούς Κελσίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF