Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τούρτα φυστίκι

Τούρτα φιστίκι, με επικάλυψη σάλτσας φιστικιού. Άλλη μία υπέροχη συνταγή τούρτας, από εμένα. Η φώτο είναι ενδεικτική.

Υλικά:

Για την βάση παντεσπάνι:
280 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αβγά
280 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. σ. φιστίκι Αιγίνης σκόνη, ανάλατο αποφλοιωμένο
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
130 γρμ βούτυρο
3 βανίλιες

Για την κρέμα φιστίκι:
300 γρμ. Φρέσκο γάλα
130 γρμ. Κρέμα γάλακτος
150 γρμ. Ζάχαρη
1 Αυγό
4 Κρόκοι αυγών
80 γρμ. Κορν φλάουρ
1 Κλωναράκι βανίλιας, ή 1 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας
4 κουτ. σ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο αποφλοιωμένο (μέτριο ψιλοκομμένο)

Για την σάλτσα φιστίκι:
100 γρμ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο αποφλοιωμένο
30 γρμ. ζάχαρη άχνη
100 γρμ. νερό
30 γρμ. γλυκόζη
1 κουτ. σ. κόρν φλάουρ
2-3 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, (προαιρετικά)

Για το γαρνίρισμα:
200 γρμ. περίπου σαντιγί
λίγο φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο

Για το σιρόπι:
300 γρμ νερό
200 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι:
Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους για 6 - 7 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε. Τρίψτε στο μούλτι το φιστίκι σε σκόνη, και ρίξτε το στο μείγμα.
Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτετε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το αλεύρι ανακατεμένο με την βανίλια, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Βουτυρώστε τα πλαϊνά μιας στρογγυλής φόρμας με τσέρκι, 26 εκ. και τοποθετήστε ένα χαρτί ψησίματος στο πάτο. Ρίξτε το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30' - 35' στους 180 C. Δοκιμάστε με οδοντογλυφίδα για το επιθυμητό ψήσιμο.
Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ισιώστε την επιφάνεια, και κόψτε το προσεχτικά οριζόντια σε δύο φύλλα ενός εκ. πάχος.

Για την κρέμα φιστικιού:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας κομμένο κάθετα στη μέση ώστε οι σπόροι να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά. Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το τριμμένο φιστίκι, ανακατεύουμε καλά, και το αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα. Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και την δουλεύουμε με το σύρμα για να γίνει απαλή. Την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει.

Για την σάλτσα φιστικιού:
Βάζουμε στο μούλτι τα φιστίκια με την ζάχαρη άχνη, και τα αλέθουμε σε πολύ ψιλή σκόνη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, και τα φιστίκια που αλέσαμε, τα αφήνουμε ώσπου να αρχίσουν να βράζουν. Διαλύουμε σε μισό ποτήρι του κρασιού νερό το κορν φλάουρ, και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα. Άμα πάρει βράση και γίνει μία παχύρρευστη κρέμα, την κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε την γλυκόζη, και το χρώμα ζαχαροπλαστικής, για να δώσουμε καλύτερο χρώμα στην σάλτσα, και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει καλά. Δεν πρέπει να γίνει πολύ πηχτή και να στέκεται στο κουτάλι, να είναι παχύρρευστη, διότι όταν κρυώσει θα πήξει κι άλλο, και θέλουμε να παραμείνει παχύρρευστη.

Για το σιρόπι:
Βράστε ζάχαρη, νερό, και χυμό λεμονιού, για 3-4 λεπτά. Κατεβάστε το από τη φωτιά και ρίξτε το εσάνς πικραμύγδαλου. Αφήστε το να κρυώσει.

Ολοκλήρωση τούρτας:
Σε ένα δίσκο σερβιρίσματος, ή πιατέλα, βάζουμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι, και το ραντίζουμε καλά με ένα πινέλο με αρκετό σιρόπι. Στρώνουμε πάνω την μισή κρέμα φιστίκι, βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι, και ραντίζουμε και αυτό με σιρόπι. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα φιστίκι. Με μία σπάτουλα καλύπτουμε με λίγη κρέμα και τα πλαϊνά της τούρτας. Ισιώνουμε την επιφάνεια, και με το κορνέ φτιάχνουμε μικρές ροζέτες με την σαντιγί γύρω - γύρω στην άκρη της τούρτας, την μία δίπλα από την άλλη. Ρίχνουμε την σάλτσα φιστίκι, και την απλώνουμε προσεχτικά με την σπάτουλα, να καλύψει όλη την επιφάνεια της κρέμας. Πασπαλίζουμε λίγο χοντροκομμένο φιστίκι πάνω στη σαντιγί, και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF