Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Τούρτα μαρασκίνο

Μία γλυκιά απόλαυση φτιαγμένη από μένα. Ενδεικτικές φώτο. 
Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 αυγά
300 γρμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
150 γρμ. βούτυρο βιτάμ
60 γρμ. κακάο
3 βανίλιες
μία πρέζα αλάτι

Για την κρέμα μους μαρασκίνο:
300 γρμ. λευκή σοκολάτα
150 γρμ. κρέμα γάλακτος
280 γρμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
30 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 φύλλο ζελατίνα 2 γρμ.
1 βανίλια
100 γρμ. κερασάκια μαρασκίνο (σουρωμένα καλά από το σιρόπι)

Για την επικάλυψη και πλαϊνά:
500 γρμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σφυχτή σαντιγί
3 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
20 κερασάκια μαρασκίνο
αρκετή τριμμένη κουβερτούρα

Για το σιρόπι:
400 γρμ. νερό
250 γρμ. ζάχαρη
Φλούδα από μισό λεμόνι
100 γρμ. σιρόπι από τα μαρασκίνο
Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι:
  1. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τους κρόκους για 6 με 7 λεπτά. 
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε. 
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. 
  4. Αλείφουμε με βούτυρο τα πλαϊνά μιας στρογγυλής φόρμας με τσέρκι 26 εκ.διάμετρο, στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος στο πάτο, και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. 
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30’- 40' στους 180 C. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα να δούμε το ψήσιμο. 
  6. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια, και το κόβουμε σε τρία ομοιόμορφα οριζόντια φύλλα, πάχους 1 εκ. περίπου.
Για την κρέμα μούς μαρασκίνο:
  1. Κόβουμε ελαφρώς στο μπλέντερ τα 100 γρμ μαρασκίνο. 
  2. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα.
  3. Ζεσταίνουμε καλά τα 150 γρμ. κρέμα γάλακτος, και την ρίχνουμε πάνω στη λευκή σοκολάτα αφήνουμε ένα λεπτό και ανακατεύουμε με το σύρμα να λιώσει η σοκολάτα. 
  4. Προσθέτουμε και την ζελατίνα, αφού την στίψουμε καλά, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. 
  5. Προσθέτουμε στη σοκολάτα τα κομμένα μαρασκίνο. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα 280 γρμ. κρέμα γάλακτος, τα 30 γρ. ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, σε παχύρρευστη μορφή και την ρίχνουμε σε δύο δόσεις στο μείγμα λευκής σοκολάτας-μαρασκίνο, ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ να ενσωματωθούν καλά. 
  6. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει η κρέμα, για τουλάχιστον 3 ώρες. Πρέπει να είναι σφιχτή και να "στέκεται" καλά.
Για το σιρόπι:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το σιρόπι μαρασκίνο, και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. 
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού, προσθέτουμε το σιρόπι μαρασκίνο, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Επικάλυψη:
  1.  Χτυπάμε με το μίξερ τα 450 γρμ. κρέμα γάλακτος με τις βανίλιες, προσθέτοντας διαδοχικά την ζάχαρη άχνη, σε σφιχτή σαντιγί. Την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου να την χρησιμοποιήσουμε.

Συναρμολόγηση:
  1.  Ισιώνουμε λίγο με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια του παντεσπάνι, και το κόβουμε σε τρεις ομοιόμορφες οριζόντιες φέτες 1 εκ. πάχος περίπου. 
  2. Τοποθετούμε την μία φέτα σε δίσκο, ή πιατέλα σερβιρίσματος, με ένα πινέλο βρέχουμε καλά το παντεσπάνι με το σιρόπι. 
  3. Στρώνουμε τη μισή δόση από την κρέμα μαρασκίνο πάνω στο παντεσπάνι, τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι, και το σιροπιάζουμε καλά. 
  4. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα, και τέλος τοποθετούμε και το τρίτο κομμάτι παντεσπάνι, και το σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι. 
  5. Αφήνουμε ένα λεπτό να το απορροφήσει, και στρώνουμε ένα λεπτό στρώμα σαντιγί πάνω στο παντεσπάνι, και στα πλαϊνά του γλυκού. 
  6.  Πασπαλίζουμε παντού, και στα πλαϊνά με αρκετή τριμμένη κουβερτούρα. 
  7. Με την υπόλοιπη σαντιγί με μία σακούλα του κορνέ, φτιάχνουμε αρκετές ροζέτες γύρω στην στην επιφάνεια του γλυκού, (αν θέλουμε φτιάχνουμε και στη βάση μερικές) και τοποθετούμε διαδοχικά πάνω στις ροζέτες τα κερασάκια μαρασκίνο. 
  8. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει η μους για περίπου 3 ώρες. 
  9. Μπορείτε να την στολίσετε και με την δική σας φαντασία.
Tips:
Αν θέλετε να αποφύγετε την πρώτη αναμονή στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα, αν έχετε χρησιμοποιήστε ένα τσέρκι για να την στήσετε. Κατόπιν την παγώνετε για 4 ώρες, αφαιρείτε το τσέρκι, και διακοσμήστε.

Σερβίρει: 14 κομμάτια.


9 σχόλια:

  1. Πανο καλημερα.αν τη φτιαξω κ την βαλω στην καταψυξη για 5 μερες παθαινει τιποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη. Λογικά δεν πρέπει να πάθει κάτι. Αλλά δεν το έχω δοκιμάσει...

      Διαγραφή
  2. Πανο σε αυτη την τουρτα μπορω να βαλω την κρεμα που εχεις φτιαξει στην ταρτα oreo με τα κερασια αυτη με τους 5 κροκους κ να της ριξω κ λιγα κερασια μεσα;





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση,θα το δοκιμασω κ θα σου πω πως εγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πανο θελω να κανω διπλη δοση αλλα εχω μικρο καδο στο μιξερ,η ζαχαρη με τους κροκους χτυπημενους παθει τιποτα αν μεινει γυρω στο τεταρτο μεχρι να χτυπησω κ την επομενη δοση;γιατι εχω ακουσει οτι η ζαχαρη ψηνει το αυγο οταν ειναι χτυπημενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eleni δεν καταλαβαίνω το λόγο που πρέπει να μείνουν οι κρόκοι χτυπημένοι... (αν και δεν παθαίνουν κάτι για ένα τέταρτο, απλά στο ενδιάμεσο ανακάτεψε τους μια-δυο φορές). Αλλά, φτιάξε διπλή δόση την κρέμα βανίλιας σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα, βάλε την σε μια μεγάλη λεκάνη, και άσε την να κρυώνει. Μετά χτύπα σε δυο δόσεις, 300+300 την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, , (αφού δεν έχεις μεγάλο κάδο), και μετά την ενσωματώνεις με την κρέμα βανίλιας. Ή αν θέλεις για καλύτερη ενσωμάτωση, μοίρασε την κρέμα βανίλιας σε δυο δόσεις, σε δυο λεκανάκια, και ενσωμάτωσε την με τις δυο δόσεις παχύρρευστης κρέμας γάλακτος. Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή
  5. Πανο το εφτιξα το παντεσπανι μου τα χωρεσε μια χαρα κ τις 2 δοσεις,το παντεσπανι που κανω συνηθως χτυπαω κ τα ασπραδια μαζι απο την αρχη κ φουσκωνει μεχρι επανω οταν βαζω 10 αυγα,γι"αυτο μπερδευτηκα.το παντεσπανι ειναι λιγο σφιχτο σαν κεικ που εχει στεγνωσει ετσι βγαινει;μετρησα τα υλικα κανονικα κ το ανοιξα στα 35' κ ηταν ετοιμο,εχει ομως πολλες τρυπιτσες οποτε πιστευω να τραβηξει σιροπι,τωρα το εχω βαλει καταψυξη,θα παραγγειλω κ μια αγοραστη τουρτα για τα γενεθλια του γιου μου γιατι πιστευω οτι εχει ψηθει παραπανω κ δεν θα μου βγει καλη η τουρτα.σε ευχαριστω κ ελπιζω να μη σε κουρασα απλα ειμαι τελειομανηςκ ,αγαπαω πολυ την ζαχαροπλαστικη.αβ μπορεσεις μπε; στη σελιδα μου να δεις το τριπλο τσιζκεικ με την καραμελα να μου πεις πως σου φανηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πανο εφτιαξα την τουρτα,οπως την εχεις εδω,αλλα η κρεμα δεν επηζε με τιποτα,την αφησα 5 ωρες κ ηταν ακομα σαν παχυρευστος χυλος,μηπως υπαρχει καποιο λαθος στις αναλογιες των υλικων;αν βρεις χρονο απαντησε μου γιατι θελω να την δοκιμασω ξανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF