Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Σάμαλι

Υπέροχο αρωματικό σάμαλι. Η συνταγή είναι Πολίτικη, και της έχω κάνει μερικές αλλαγές για ακόμα πιο καλύτερο. Δοκιμάστε την.
Υλικά για ένα ταψί 27x35 ή 30x30 εκ.

Για τη ζύμη:
500 γρμ. σιμιγδάλι χοντρό
260 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
320 γρμ. ζάχαρη
2 κουτ. γλ. γεμάτα μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλ. μαστίχα τριμμένη
1  βανίλια
ξύσμα από 1 μεγάλο κίτρινο λεμόνι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
700 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό
2 1/2 κουτ. γλ. σόδα
120 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κουτ. σ. χυμό λεμόνι
80 ml. νερό, θερμοκρασία δωματίου

Για την επιφάνεια:
αμύγδαλα ασπρισμένα
50 γρμ. βούτυρο κλαριφιέ λιωμένο

Για το σιρόπι:
1,200 γρμ. ζάχαρη
1,200 γρμ. νερό
1 φέτα λεμόνι
2 κουτ. σ χυμό λεμόνι
1 βανίλια
1 κουτ. σ. ροδόνερο
Εκτέλεση:

Κρέμα:
  1. Βάζουμε την μαστίχα παγωμένη από το ψυγείο, στο γουδί μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη από τη συνταγή, και την κάνουμε σκόνη.
  2. Σε ένα λεκανάκι, βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού-λεμονιού, και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε άλλο μπολ αδειάζουμε το γιαούρτι. Αναμιγνύουμε το χυμό πορτοκάλι με το χυμό λεμόνι, και προσθέτουμε την σόδα, (προσοχή, πάνω από το μπολ γιατί αφρίζει), ανακατεύουμε, και το ρίχνουμε στο γιαούρτι. Προσθέτουμε και το νερό, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. 
  4. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε τα υλικά καλά με ένα μεγάλο σύρμα, ή με μια μαρίζ, ώσπου να ομογενοποιηθούν καλά. Το μείγμα θα είναι σχετικά σφιχτό.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 27x35 εκ. περίπου, και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα, ή με ένα κουτάλι, τα οποία τα βρέχουμε συνεχώς με νερό για να μην μας κολλάει το μείγμα. 
  6. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 3-4 ώρες για να φουσκώσει το σιμιγδάλι. (Μπορούμε να το φτιάξουμε από βραδύς, να το αφήσουμε όλη νύχτα, και να το ψήσουμε την επόμενη μέρα)
     7. Με ένα λεπτό μαχαίρι, χαράζουμε μέχρι κάτω την ζύμη σε τρίγωνα κομμάτια. Τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι στο κέντρο, μισό αμύγδαλο ασπρισμένο.
     8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C. στις αντιστάσεις για 40' - 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
     9. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. 
Σιρόπι:
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ροδόνερο σε ένα κατσαρολάκι, και βράζουμε για 6-7 λεπτά από το σημείο βρασμού. 
  2. Προσθέτουμε το ροδόνερο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε μόλις 2-3 λεπτά να ηρεμίσει.
Ολοκλήρωση:
  1. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, και αμέσως με ένα πινέλο αλείφουμε καλά την επιφάνεια με τα 50 γρμ. λιωμένο βούτυρο.
  2. Με ένα λεπτό μαχαίρι, κόβουμε τα κομμάτια εκεί που τα είχαμε χαράξει, και σιροπιάζουμε αμέσως με το χλιαρό σιρόπι, προσεκτικά με μια κουτάλα σιγά-σιγά να πάει παντού. Δεν βιαζόμαστε.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Ο καλύτερος χρόνος για να δέσουν τα αρώματα και να έχουμε την σωστή γεύση, είναι μετά από 20 ώρες.
  4. Διατηρείται σε δροσερό μέρος σκεπασμένο με μεμβράνη για 2-3 μέρες, ή στο ψυγείο για παραπάνω από μια εβδομάδα, κλεισμένο αεροστεγώς για να μην στεγνώσει, αλλά και για να μην χάσει τα αρώματά του, ή πάρει άλλες μυρωδιές από το ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου