Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ρολάκια κανέλας με μήλο

Καταπληκτικά γλυκά ψωμάκια. Υπέροχα γεμιστά ρολάκια με μήλα και κανέλα. Για πρωινό, κολατσιό, το γραφείο, για όλες τις ώρες. Απολαύστε τα.
Υλικά:

Για τη ζύμη:
500 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρμ. ξηρή μαγιά
1 αυγό
80 γρμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
260 γρμ. γάλα πλήρες, φρέσκο
80 γρμ. ζάχαρη
¼ κουτ. γλ. αλάτι

Για τη γέμιση:
180 γρμ. ζάχαρη μαύρη
80 γρμ. βούτυρο λιωμένο
2 κουτ. σ. κανέλα σκόνη
2 κούπες ψιλοκομμένα μήλα σκληρά, (μέγεθος ρεβυθιού)

Για το γλάσο ζάχαρης:
200 γρμ. ζάχαρη άχνη
3-4 κουτ. σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, ή λεμονιού, ή γάλα με λίγο άρωμα βανίλιας
Εκτέλεση:

Ζύμη:
1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε καλά τη μαγιά, τη μισή ζάχαρη, και το γάλα χλιαρό. Αφήνουμε 10-15 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.
2. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, (χλιαρό), το αυγό χτυπημένο, το αλεύρι κοσκινισμένο, την υπόλοιπη ζάχαρη, και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία αφράτη και απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
3. Σκεπάζουμε την ζύμη και την τοποθετούμε σε ζεστό σημείο για 45 λεπτά να φουσκώσει.
4. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας. Ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη, και την ανοίγουμε σε ένα χοντρό ορθογώνιο φύλλο, περίπου 1-1½ εκατοστό πάχος.

Γέμιση:
1. Σε ένα μπολ λιώνουμε το βούτυρο, και προσθέτουμε τη ζάχαρη, και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα μήλα, και ανακατεύουμε.
2. Απλώνουμε το μείγμα γέμισης σε όλη σχεδόν την επιφάνεια, αφήνοντας μόνο 2 εκ. γύρω-γύρω ακάλυπτη ζύμη.
3. Τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό, βρέχουμε ελαφρά την άκρη της με λίγο γάλα, στο σημείο που θα ενώσει η μία ζύμη με την άλλη, και την ενώνουμε καλά. Σημμαζέυουμε λίγο με το χέρι και τα πλαϊνά.
4. Κόβουμε το ρολό σε 12 κομμάτια, και τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να μην ανοίξουν. Προσοχή, δεν τα στριμώχνουμε υπερβολικά, ίσα να ακουμπούν μεταξύ τους.
5. Σκεπάζουμε το ταψί, και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου, να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
6. Ψήνουμε τα ρολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. για 25-30 λεπτά να ροδίσουν. Ελέγχουμε καρφώνοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο, και να βγαίνει στεγνό.
Αφαιρούμε από το φούρνο, και τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς

Γλάσο, και ολοκλήρωση:
1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό, ανακατεύοντας με σύρμα, έως ότου έχουμε ένα επιθυμητό παχύρρευστο γλάσο.
2. Περιχύνουμε τα ζεστά ρολά με το γλάσο, και τα σερβίρουμε ζεστά, ή και κρύα.
Μυστικό:
Μπορούμε να γλασάρουμε τα ρολάκια μας με γλάσο σοκολάτας, αντί για γλάσο ζάχαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου