Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Τούρτα oreo chocolate

Αν ψάχνετε για μία υπέροχη, φανταστικά γευστική, και ονειρεμένη τούρτα oreo, δοκιμάστε αυτή την φανταστική συνταγή, με 100% επιτυχία σε όλα. Με βάση από τραγανό μπισκότο αμυγδάλου, και oreo, μία στρώση μους σοκολάτας, μπισκότα oreo στη μέση, δεύτερη στρώση κρέμας μπισκότου oreo, και επικάλυψη με γλάσο σοκολάτας, αρωματισμένο με ουίσκι. Μιλάμε για ΤΗΝ συνταγή τούρτας oreo, και όχι αποτυχημένες συνταγές.
Υλικά: για τσέρκι 24 εκ.

Για την βάση μπισκότου oreo:
20 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 γρμ. μπισκότα oreo, τριμμένα καλά σε σκόνη
30 γρμ. αμύγδαλο σε σκόνη
40 γρμ. ζάχαρη άχνη
30 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 ασπράδια από μέτρια αυγά, ή 2 από μεγάλα αυγά, (80 γρμ. ασπράδι)
1 κουτ. γλ. κακάο σκόνη, άγλυκο, (προαιρετικά για πιο σοκολατένιο)

Για τη μους σοκολάτα:
240 γρμ. κουβερτούρα 70% κακάο, τεμαχισμένη
220 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 1/2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
130 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για την κρέμα oreo:
250 γρμ. γάλα πλήρες
80 γρμ. ζάχαρη
25 γρμ. αλεύρι
30 γρμ. κόρν φλάουρ
1 φασολάκι βανίλια, ή 1 βανίλια κάψουλα
1 κρόκο από μέτριο αυγό
20 γρμ. βούτυρο γάλακτος, ή και μαργαρίνη βιτάμ
1 φύλλο ζελατίνας (1,6 - 2 γρμ.)
60 γρμ. μπισκότα oreo ψιλοκομμένα, όχι σκόνη
150 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
10-12 μπισκότα oreo επιπλέον
Για το σιρόπι:
120 γρμ. νερό
70 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. σ. μέλι
1/2 κουτ. γλ. σκόνη νες καφέ

Για το γλάσο σοκολάτας:
150 γρμ. μαύρη σοκολάτα υγείας, τεμαχισμένη
100 γρμ. κρέμα γάλακτος
35 γρμ. γλυκόζη
1 κουτ. γλ. ουίσκι

Για διακόσμηση:
μερικά μίνι oreo μπισκότα
λίγη σαντιγί
λίγο frosting σοκολάτας
Εκτέλεση:

Βάση μπισκότου oreo:
Αν δεν έχουμε έτοιμο τριμμένο αμύγδαλο.
1. Βάζουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα σε ένα ταψάκι στο φούρνο, στους 150-160 βαθμούς, και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς, ίσα να πάρει την υγρασία. Δεν τα αφήνουμε να πάρουν καθόλου χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
2. Αφαιρούμε από τα μπισκότα oreo την κρέμα γέμισης.
3. Βάζουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη άχνη, και το κακάο, και τα κάνουμε πούδρα. Προσθέτουμε στο τέλος και την γέμιση από τα oreo που βγάλαμε, και τους δίνουμε δύο στροφές.
(Αν έχουμε έτοιμη αμυγδαλόσκονη, απλά την βάζουμε στο μούλτι με την γέμιση των μπισκότων, και ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί η γέμιση. Κατόπιν τα κοσκινίζουμε με το κακάο, τη ζάχαρη άχνη, και το αλεύρι).
4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μείγμα αμυγδάλου-μπισκότο.
5. Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
6. Πάνω σε μια λαδόκολλα, τοποθετημένη σε λαμαρίνα, δημιουργούμε ένα δίσκο διαμέτρου 24-26 cm. Αν έχετε δαχτυλίδι-τσέρκι, στη διάμετρο αυτή, μπορείτε να το φτιάξετε μέσα σε αυτό.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180° C για 15-17 λεπτά. Προσοχή διότι είναι σκούρο, και δεν φαίνεται το ψήσιμό του, να μην μας καεί. Δεν χρειάζεται να ψηθεί πολύ, διότι σκληραίνει. Να έχει μία τραγανή κρούστα απ' έξω, και μαλακό από μέσα, διότι δεν το σιροπιάζουμε.

Μους σοκολάτα:
1. Χτυπάμε τα 120 γρμ. κρέμα γάλακτος, με την ζάχαρη άχνη σε αρκετά παχύρευστη μορφή.
2. Ζεσταίνουμε καλά τα 220 γρμ. κρέμα γάλακτος, και την ρίχνουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε 1 λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Την αφήνουμε να κρυώσει γύρω στους 30 βαθμούς.
3. Ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
Κρέμα oreo:
1. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό τη ζελατίνα. Αφαιρούμε την γέμιση από τα μπισκότα.
2. Χαράζουμε κάθετα το φασόλι βανίλιας και παίρνουμε τους σπόρους. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 150 γρμ. από το γάλα, τη ζάχαρη, και τους σπόρους βανίλιας, μαζί με το φασολάκι. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, και αφήνουμε μέχρι που να αρχίζει να βράζει, ανακατεύοντας ελάχιστα.
3. Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, 100 γρμ., το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, και την βανίλια, (αν χρησιμοποιήσαμε κάψουλα, και όχι φασόλι) και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να γίνει μία λεία κρέμα χωρίς σβόλους.
4. Αφού αρχίσει να βράζει το γάλα, ρίχνουμε μέσα το μείγμα γάλα-αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα έως ότου πήξει.
5. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και δοκιμάζουμε λίγο να δούμε αν μας μυρίζει αλευρίλας, αν ναι, ξαναβάζουμε στη φωτιά για 5-10 δευτερόλεπτα ακόμα, να ψηθεί το αλεύρι να μην μυρίζει. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, όσο χρειαστεί, έως ότου δεν μυρίζει το αλεύρι. (μπορεί να μην χρειαστεί και καθόλου)
6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το φασόλι βανίλιας, και ρίχνουμε τον κρόκο, ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα. Προσθέτουμε το βούτυρο, την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε καλά, και την γέμιση από τα μπισκότα που αφαιρέσαμε. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
7. Βάζουμε την κρέμα σε μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη, να πατάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
8. Αφού κρυώσει την δουλεύουμε καλά με το σύρμα να αφρατέψει, και ρίχνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος λίγη-λίγη, ανακατεύοντας με τη σπάτουλα απαλά, να ενώσουν καλά τα υλικά.
9. Τέλος ρίχνουμε τα τριμμένα μπισκότα oreo, και ανακατεύουμε απαλά. Την τοποθετούμε στο ψυγείο, έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.

Σιρόπι:
Βράζουμε για 2 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, ρίχνουμε το μέλι και τον νες καφέ, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Γλάσο σοκολάτας:
1. Λίωνουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος, και προσθέτουμε την γλυκόζη, και το ουίσκι. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία, χλιαρή.

Ολοκλήρωση:
1. Τοποθετούμε το μπισκότο σε φόρμα με τσέρκι 24 εκ. (αν θέλουμε το σιροπιάζουμε ελαφρώς, δεν είναι απαραίτητο) και αδειάζουμε πάνω στο μπισκότο την μους σοκολάτας.
2. Την ισιώνουμε, και την τοποθετούμε στην κατάψυξη έως ότου παγώσει και σφίξει η κρέμα. (Περίπου 1,30 - 2 ώρες)
3. Αφού παγώσει η μους σοκολάτα, παίρνουμε τα 10-12 μπισκότα oreo που έχουμε αφαιρέσει την γέμιση, τοποθετούμε ένα-ένα πάνω σε ένα πιρούνι, και το βουτάμε στο σιρόπι, (για ένα δευτερόλεπτο). Ακουμπάμε το πιρούνι επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να πάρει υπολείμματα από το σιρόπι, και το τοποθετούμε επάνω στην παγωμένη μους σοκολάτας, το ένα κοντά στο άλλο, καλύπτοντας έτσι όλη την επιφάνεια. (Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και δύο στρώσεις μπισκότα).
4. Αδειάζουμε την κρέμα oreo, την ισιώνουμε καλά, και βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη να παγώσει αρκετά καλά. (Περίπου 1,30 ώρα).
5. Αφού έχει παγώσει η τούρτα μας, και έχει σφίξει καλά η κρέμα, περιχύνουμε επάνω το χλιαρό γλάσο σοκολάτας. Το απλώνουμε προσεχτικά με μια παλέτα σε όλη την επιφάνεια.
6. Τοποθετούμε ξανά στην κατάψυξη για 15 λεπτά, να σφίξει το γλάσο.
7. Αφαιρούμε το τσέρκι με την βοήθεια φλόγιστρου, ή το πιστολάκι των μαλλιών, και διακοσμούμε με μερικές ροζέτες σαντιγί, τα mini oreo μπισκότα, με frosting σοκολάτας, ή με ότι άλλο μας αρέσει...
8. Την τοποθετούμε στο ψυγείο να κρατηθεί κρύα.
Tips:
1. Για να αφαιρέσουμε την γέμιση από τα μπισκότα πιο εύκολα, πρέπει να είναι σε ζεστό περιβάλλον, θερμοκρασία δωματίου, και όχι παγωμένα.


6 σχόλια:

  1. Καλημέρα,
    Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μόνο κορν φλάουρ για την κρέμα; Επίσης, αν δεν βάλω την τούρτα στην κατάψυξη αλλά μόνο στο ψυγείο, πόσο χρόνο περίπου θα χρειαστεί για να σταθεί; Διότι την έφτιαξα το καλοκαίρι και ήταν μια σκέτη αποτυχία. Ίσως να έφταιγε το γεγονός ότι την έκανα σε ημέρες καύσωνα και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Και βέβαια μπορείς να βάλεις 50 γρμ. κορν φλάουρ, και όχι αλεύρι. Απλά το αλεύρι δένει λίγο παραπάνω την κρέμα, πιό σφιχτή.
      Την τούρτα την βάζουμε στην κατάψυξη για να συντομεύσει ο χρόνος παρασκευής της. Αν την βάλεις στο ψυγείο θα χρειαστεί 4-5 ώρες τουλάχιστον για να σφίξει και να πάμε στο επόμενο βήμα. Τώρα το ότι δεν σου πέτυχε, δεν μπορώ να ξέρω που έγινε το λαθος... Τα υλικά είναι σωστά σε δοσολογίες, και έπρεπε να σφιξει και να στέκεται κανονικά.

      Διαγραφή
  2. Στην κρέμα oreo πρόσθεσα και λίγη ζελατίνη για να σας διευκολύνω καλύτερα όσο αναφορά το στήσιμο. Εγώ την έχω φτιάξει δυο φορές, και πέτυχε το ίδιο καλά και στις δυο. Μην ξεχνάτε ότι το ψυγείο θέλει δυνατή ψύξη γιά όση ώρα έχουμε το γλυκό μέσα, και να το έχουμε κάνει αυτό τουλάχιστον 2 ώρες ενωρίτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπορω να αντικαταστησω με κατι την γλυκοζη? αν ναι με τι???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλε ίδια ποσότητα σε μέλι, αλλά για πιο λόγο να την αντικαταστήσεις. Μόνο 35 γρμ. έχει, και φυσικά η γλυκόζη έχει άλλες ιδιότητες από το μέλι.

      Διαγραφή
  4. Πιστεύεις ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω το πσντρδπσνι κ την κρέμα ορεο κάτω από ζαχαροπαστα? ??Είναι τούρτα ψυγείου αυτή? ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF