Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Πάστες oreo

Πρωτότυπες, υπέροχες, πάστες με μπισκότα oreo, και με μία πρωτότυπη επικάλυψη πάστας, από μπισκότα oreo. Δεν μένει, παρά να τις δοκιμάσετε. Μπορείτε αν θέλετε να την κάνετε και υπέροχη τούρτα, χρησημοποιώντας μία στρογγυλή φόρμα με τσέρκι 24-26 εκ. Η φώτο είναι ενδεικτική.
Υλικά:

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
230 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
30 γρμ. κακάο

150 γρμ. ζάχαρη
6 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι, + 1 ασπράδι ακόμα
70 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
1 κουτ. γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα μπισκότου:
200 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρμ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
2 βανίλιες
250 γρμ. λευκή κουβερτούρα
200 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
 2 κουτ. σ. μπισκότα oreo με γέμιση λευκής κρέμας, τριμμένα σε σκόνη
200 γρμ. σαντιγί για την κορυφή

Για επικάλυψη, πάστα oreo:
200 γρμ. μπισκότα oreo με γέμιση λευκής κρέμας, τριμμένα σε σκόνη
100 γρμ. κρέμα γάλακτος
80 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη

Για το σιρόπι:
200 γρμ. νερό
130 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. σ. κακάο
2 κουτ. σ. ρούμι, ή καλό κονιάκ

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι σοκολάτας:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C.
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
3. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
4. Χτυπάμε τα 7 ασπράδια με το λεμόνι, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
5. Αλείφουμε ένα ταψί, ή τσέρκι τετράγωνο, 20x30 εκ, με βούτυρο, στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20’ - 25' στους 160 - 170 C. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά. (Προσοχή, μην σας γελάσει το χρώμα της σοκολάτας, διότι είναι σκούρο, και ή που θα καεί, ή που θα μείνει άψητο).

Κρέμα μπισκότου:
1. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, και την αφήνουμε να κρυώσει, (χλιαρή)
2. Χτυπάμε καλά το βούτυρο, και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε αρκετά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
3. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, τις βανίλιες, το λικέρ, και τέλος λίγη-λίγη, και ανακατεύοντας, τη σοκολάτα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς.
4. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο oreo, και ανακατεύουμε απαλά με την μαρίζ να ομογενοποιηθούν. Την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.

Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για 3 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό, και το κακάο. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και προσθέτουμε το ρούμι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Συναρμολόγηση:
1. Ισιώνουμε λίγο αν χρειαστεί το παντεσπάνι, και το κόβουμε οριζόντια σε τρεις ομοιόμορφες φέτες ενός εκατοστού το πολύ.
2. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω σε λαμαρίνα, και με ένα πινέλο το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
3. Απλώνουμε την μισή κρέμα μπισκότου. Βάζουμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε, και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
4. Τέλος βάζουμε και το τρίτο παντεσπάνι, και το σιροπιάζουμε και αυτό. Στρώνουμε ένα λεπτό στρώμα με τα 200 γρμ.σαντιγί, και βάζουμε το γλυκό για 2-3 ώρες στο ψυγείο να παγώσει. Ή στην κατάψυξη για 1 ώρα, για πιο γρήγορα.

Επικάλυψη πάστα oreo:
1. Τρίβουμε στο μούλτι τα μπισκότα σε σκόνη.
2. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά να κάψει, και ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα, και ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα.
3. Ρίχνουμε στη σοκολάτα τη σκόνη μπισκότου, και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα. (Πρέπει να είναι παχύρρευστη, και όχι ρευστή. Αν δεν είναι, ρίξτε λίγο μπισκότο ακόμα, υπολογίζοντας όμως ότι κρυώνοντας θα σφίξη αρκετά. Αν θέλετε δοκιμάστε λίγη σε ένα κουταλάκι του γλυκού, βάζοντάς το στη κατάψυξη για 5 λεπτά.

Ολοκλήρωση:

1. Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο. Αδειάζουμε επάνω την πάστα oreo όπως είναι ακόμα ζεστή, και με μία σπάτουλα την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.  Δεν είναι απαραίτητο να την ισιώσουμε σε λεία επιφάνεια, ακανόνιστα.
2. Κόβουμε το γλυκό στη μέση, ώστε να έχουμε δύο κομμάτια 10X30, και κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 6 κομμάτια. Έτσι θα έχουμε 12 κομμάτια πάστες 5X10
3. Γαρνίρουμε κάθε κομμάτι πάστας, με ένα mini oreo μπισκότο με γέμιση λευκής κρέμας.
4. Βάζουμε τις πάστες στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει η πάστα oreo.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF