Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Cheesecake oreo με σάλτσα καραμέλας

Οι φώτο είναι ενδεικτικές προσωρινά.
Υλικά:

Βάση μπισκότου:
300 γρμ. μπισκότα oreo
80 γρμ. βούτυρο βιτάμ, ή adoro, lurpak κ.λ.π..
1 σφηνάκι λικέρ, κατά προτίμηση couantreau

Κρέμα:
150 γρμ. ζάχαρη άχνη
350 γρμ. τυρί κρέμα π.χ. philadelphia
500 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
8 γρμ. φύλλα ζελατίνα
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
3 κουτ. σ. ζεστό νερό

Επικάλυψη, σάλτσα καραμέλας:
120 γρμ. ζάχαρη
200 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80 γρμ. γλυκόζη
50 γρμ. βούτυρο αλατισμένο σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομματάκια
(αν δεν έχουμε αλατισμένο βούτυρο, προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι)
100 γρμ. μπισκότα oreo χοντροτριμμένα στο χέρι, (περίπου σαν ρεβίθια)
Εκτέλεση:

Βάση μπισκότου:
1. Βάζουμε τα μπισκότα oreo στο μούλτι, και τα κάνουμε σκόνη. Τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 2. Λιώνουμε το βούτυρο, το αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσει, και το ρίχνουμε στα μπισκότα. Ρίχνουμε και το λικέρ, και ανακατεύμε καλά να ενσωματωθεί με τα μπισκότα.
3. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα με τσέρκι 24-26 cm. και το στρώνουμε καλά, πατώντας το με ένα κουτάλι, ή με ένα φαρδύ ποτήρι, να κάτσει το μείγμα και να γίνει συμπαγές.
4. Το τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου κάνουμε την κρέμα.

Κρέμα:
1. Βάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό να μαλακώσει.
2. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το τυρί κρέμα να αφρατέψει.
3. Στραγγίζουμε καλά την ζελατίνη, και την λιώνουμε στο ζεστό νερό.
4. Ρίχνουμε στο τυρί λίγη-λίγη τη μισή παχύρευστη κρέμα γάλακτος, και την λιωμένη ζελατίνη. Τέλος την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε λίγο ακόμα, και ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη βάση μπισκότου. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά, και να σφίξει η κρέμα.
Σάλτσα καραμέλας:
1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη, και τοποθετούμε στη φωτιά ανακατεύοντας να λιώσει η γλυκόζη.
2. Βάζουμε ένα αντιπολιτικό τηγάνι στη φωτιά, στο φουλ, και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη να λιώσει. Μόλις πάρει σκούρο χρυσαφή χρώμα, ρίχνουμε αργά-αργά το μείγμα κρέμας γάλακτος - γλυκόζη, ανακατεύοντας, και προσεχτικά διότι φουσκώνει και πιτσιλάει. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, και το βράζουμε για 2 λεπτά περίπου.
3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε καθαρό μπολ, και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
4. Μόλις γίνει χλιαρή, ρίχνουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει και να ενσωματωθεί με την καραμέλα. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ολοκλήρωση:
1. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια του γλυκού μας τα τριμμένα μπισκότα oreo, και αδειάζουμε την σάλτσα καραμέλας λίγη-λίγη, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. (Αν μείνουν κομματάκια μπισκότο ακάλυπτα με σάλτσα, δεν μας πειράζει. Αντιθέτως είναι καλύτερα. Αρκεί να καλυφθεί ή κρέμα).
2. Βάζουμε το Cheesecake στο ψυγείο για 1-2 ώρες σε δυνατή ψύξη, να παγώσει και η σάλτσα. 3. Αφαιρούμε προσεχτικά το τσέρκι από τη φόρμα, αφού χαράξουμε με ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω στο τσέρκι να ξεκολλήσει η κρέμα.
4. Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε.
Σημείωση:
Κρυώνοντας η σάλτσα θα πήξει λίγο. Ενώ άμα παγώσει θα πήξει περισσότερο. Αν κατά το κρύωμα δούμε ότι είναι πολύ σφιχτή και δεν μπορούμε να την απλώσουμε στο γλυκό, την ζεσταίνουμε ελαφρώς, και την ανακατεύουμε. Αν έχει πήξει αρκετά, την αραιώνουμε με ελάχιστη κρέμα γάλακτος. Αυτό οφείλεται στο πόσο θα "κάψουμε" τη ζάχαρη για να γίνει καραμέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου