Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τούρτα σεράνο

Μία τούρτα που αρέσει σε... όλους!!
Υλικά: 

Παντεσπάνι: (για τσέρκι 26 cm.) 
200 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
130 γρμ. ζάχαρη
6 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
60 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρμ. κακάο
2 βανίλιες
1 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι:
300 γρμ. νερό
180 γρμ. ζάχαρη
2 κουτ. σ. ρούμι μαύρο

Για την μους σεράνο:
230 γρμ. ιταλική μαρέγκα
250 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη
70 γρμ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
1 κουτ. γλ. ουίσκι
500 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για την Ιταλική μαρέγκα:
3 ασπράδια αυγού
130 γρμ. ζάχαρη
40 γρμ. νερό
Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, και το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
3. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν, και προσθέτουμε το βιτάμ κομματάκια, και ανακατεύουμε καλά.
4. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
5. Αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι 26 εκ. με λίγο βιτάμ, στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20’ - 25' στους 160 - 170 C. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.
7. Ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, και το κόβουμε οριζοντίως σε δύο ομοιόμορφες φέτες πάχους 1 εκ.

Ιταλική μαρέγκα:
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό, και την τοποθετούμε στη φωτιά. Το αφήνουμε να βράσει και να φτάσει στους 125 C. Ταυτόχρονα χτυπάμε στο μίξερ ελαφρώς τα ασπράδια. Αδειάζουμε το καυτό σιρόπι στα ασπράδια, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου κρυώσει, (χλιαρή) και γίνει αρκετά σφιχτή μαρέγκα.

Μους σεράνο:
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα, και την αφήνουμε να χλιαρίνη.
2. Την προσθέτουμε στην χλιαρή Ιταλική μαρέγκα, με τα 70 γρμ. κρέμα γάλακτος, και το ουίσκι. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
3. Προσθέτουμε και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, (κρύα) και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ να ενσωματωθούν τα υλικά.

Σιρόπι:
Βράζουμε νερό και ζάχαρη για 2 λεπτά, και προσθέτουμε το ρούμι. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ολοκλήρωση του γλυκού:
1. Τοποθετούμε τη μία φέτα παντεσπάνι στην ίδια φόρμα με το τσέρκι που το ψήσαμε, και το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
2. Στρώνουμε το 1/3 της κρέμας, και τοποθετούμε την δεύτερη φέτα παντεσπάνι.
3. Το βρέχουμε με το σιρόπι, και στρώνουμε ξανά με το 1/3 κρέμας.
4. Τοποθετούμε και την τρίτη φέτα παντεσπάνι. Βρέχουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, και απλώνουμε μία λεπτή στρώση από την υπόλοιπη κρέμα.
5. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει.
6. Την υπόλοιπη κρέμα την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ, και την φυλάμε στο ψυγείο.
7. Αφαιρούμε το τσέρκι από τη φόρμα, τοποθετούμε την τούρτα σε πιατέλα, ή δίσκο, και γαρνίρουμε την επιφάνεια και το πλάι, με την υπόλοιπη κρέμα πού κρατήσαμε. Διακοσμούμε με κερασάκια, και ροκανίδι σοκολάτας.
Μυστικό:
Αν θέλουμε φτιάχνουμε λίγη σαντιγί λευκή, και διακοσμούμε διαδοχικά την τούρτα, ώστε να την κάνουμε δίχρωμη.

1 σχόλιο: