Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Σιρόπι καραμέλας γάλακτος

Υπέροχο σιρόπι καραμέλας γάλακτος, εύκολο, απλό, χρήσιμο, για χίλιες δύο χρήσεις... για παγωτά, για τούρτες, για τζιζ κέικ, για γλυκές κρέπες, για τάρτες, για γαρνίρισμα πολλών γλυκισμάτων, και πού δεν πάει!! Γίνετε και σφιχτή σάλτσα καραμέλας.
Υλικά:
300 γρμ. ζάχαρη άχνη
80 ml νερό
280 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σ. γλυκόζη
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ανακατέψτε τη ζάχαρη και το νερό σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανεβάστε την θερμοκρασία στο φουλ, και βράστε το σιρόπι χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα, μην το σκουρίνετε πολύ, διότι θα καεί και θα πικρίσει. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και ρίξτε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας αργά, (προσέξτε, σιγά-σιγά και προσεχτικά διότι φουσκώνει) και την βανίλια. Ανακατέψτε καλά, και τοποθετήστε το σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρέψτε το ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά. Κατεβάστε το από τη φωτιά, και προσθέστε την γλυκόζη, ανακατέψτε πολύ καλά, και αφήστε το να κρυώσει. Βάλτε το σε αποστειρωμένο βάζο, και φυλάξτε το σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Tips:
Μπορείτε να το κάνετε όσο πηχτό θέλετε, αυτό το κανονίζετε με την ποσότητα της κρέμας γάλακτος που θα βάλετε. Για αρκετά σφιχτό, σε μορφή σάλτσας, βάλτε ίση ποσότητα ζάχαρη με κρέμα γάλακτος, χωρίς νερό. Αφήστε την ζάχαρη στο τηγάνι χωρίς να ανακατεύετε, έως ότου λιώσει και να πάρει ένα σκούρο χρυσαφή χρώμα. Ζεστάνετε καλά την κρέμα γάλακτος, σε σημείο βρασμού, και προσεχτικά ρίξτε την μέσα στην καραμέλα. Ανακατέψτε συνεχώς, και βράστε για λίγα λεπτά έως ότου σφίξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF