Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Κέικ πορτοκαλιού

Το ποιο αφράτο και μοσχομυροδάτο κέικ που φάγατε ποτέ. Μία συνταγή που την φτιάχνω πάνω από 30 χρόνια, και πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπο... Δοκιμάστε την.
Υλικά:
1 αλεύρι κόκκινη φαρίνα, ή φαρινάπ (500 γρμ.)
1 βούτυρο βιτάμ (250 γρμ.) σε θερμοκρασία δωματίου
230 γρμ. γάλα φρέσκο
350 γρμ. ζάχαρη
5 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι κίτρινο
1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψει πολύ καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, το ξύσμα πορτοκάλι-λεμόνι, βανίλιες, κονιάκ, και γάλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, και το ρίχνουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας στην μέτρια ταχύτητα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά στην γρήγορη ταχύτητα. Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ, και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι ή μαχαιράκι, καρφώνοντας στο κέντρο του κέικ, και να βαίνει στεγνό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, και το ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Tips:
 Χωρίστε αν θέλετε το κέικ σε 2 μακρόστενες φόρμες αλουμινίου, για κέικ, από αυτές του σούπερ μάρκετ, ανακατέψτε λίγο από το μείγμα με 3-4 κουταλάκια κακάο, και ρίξτε το στην μία φόρμα, σχηματίζοντας νερά μέσα, και κάντε ένα κέικ πορτοκαλιού, και ένα ανάμικτο πορτοκάλι/σοκολάτα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF