Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τσουρέκι γεμιστό με κρέμα πραλίνας αμυγδάλου

Μία υπέροχη συνταγή τσουρέκι, με αρωματική κρέμα πραλίνας αμυγδάλου.
Υλικά για δύο τσουρέκια:

Για την ζύμη:
270 γρμ. γάλα
4 αυγά + 1 κρόκο για επάλειψη
240 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. μαχλέπι
140 γρμ. βούτυρο αγελάδος
800 γρμ. αλεύρι σκληρό
60 γρμ. μαγιά μπύρας
ξύσμα από δύο λεμόνια
λίγο φιλέ αμυγδάλου

Για την γέμιση:

130 γρμ. λευκή κουβερτούρα
100 γρμ. γάλα ζαχαρούχο
120 γρμ. αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
1 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη
2-3 σταγόνες άρωμα αμυγδάλου

Εκτέλεση:


Για την ζύμη: 
Ζεσταίνουμε το γάλα, (χλιαρό) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.
 Στο μίξερ με τον αναδευτήρα χτυπάμε τη ζάχαρη, τα 4 αβγά, και το μαχλέπι, Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε για λίγο, και προσθέτουμε το ξύσμα και τη μαγιά, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, και αναδεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και αφράτη ζύμη. Την βάζουμε σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 3 ώρες. Παίρνουμε την ζύμη και την κόβουμε σε 3 κομμάτια, και τα πλάθουμε σε 3 μακρόστενα φύλλα ενός εκ. πάχος περίπου. Απλώνουμε στην άκρη και κατά μήκος το ένα τρίτο της πραλίνας αμυγδάλου, και τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό, (μπαστούνι) Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα μπαστούνια. Ενώνουμε και τα τρία μπαστούνια στην μία άκρη, και πλέκουμε μία πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο ταψί, η με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, και να διπλασιαστεί. Χτυπάμε τον κρόκο αβγού με ελάχιστο γάλα, η νερό, και αλείφουμε το τσουρέκι μας, το πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ. Αν θέλουμε βάζουμε και ένα κόκκινο αβγό στην άκρη, ή στη μέση. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για 40' περίπου.

Για την γέμιση:
Ψήνετε στο φούρνο ελαφρώς τα αμύγδαλα, χωρίς να πάρουν χρώμα, και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα βάζετε στο μπλέντερ με την ζάχαρη άχνη, και τα κάνετε σκόνη. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, και προσθέτετε 2-3 κουτ. σ. γάλα ζαχαρούχο, ανακατεύοντας συνέχεια, προσθέστε και το υπόλοιπο ζαχαρούχο γάλα, και το εσάνς αμυγδάλου, ανακατεύετε καλά. Τέλος προσθέτετε σε δόσεις τα αλεσμένα αμύγδαλα ανακατεύοντας. Ανακατεύετε πολύ καλά με σπάτουλα και αφήστε την πραλίνα να κρυώσει.
Tips:
Μπορείτε να δώσετε ότι σχήμα σας αρέσει στο τσουρέκι σας, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη... γίνετε σε πολλά σχήματα. Στρογγυλό, πλεξούδα με τρία κομμάτια, πλεξούδα με 4 κομμάτια, με 6 κομμάτια. Με μπαλάκια και τα ενώνετε κυκλικά μεταξύ τους, σε σφήνες και τις ενώνετε κυκλικά μεταξύ τους, κ.π.α..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF